SMALEC WEGETARIAŃSKI. Zobacz, jak prosto przygotujesz pyszną kanapkową pastę (PRZEPIS)

KP
Wegetariański smalec, a raczej wegetariańska pasta to smakowity i przede wszystkim zdrowy zamiennik znanego i ukochanego przez Polaków tłuszczyku. Zamiast słoniny wieprzowej używamy tu białej fasoli, która stanowi doskonałe źródło białka roślinnego, dostarcza organizmowi dużo błonnika, witamin z grupy B, witaminę A, PP, jest źródłem żelaza, magnezu oraz korzystnej dla naszej pamięci lecytyny. Warto także podkreślić, że taka pasta z fasoli w smaku i w wyglądzie niemal do złudzenia przypomina tradycyjny smalec. Przekonajcie się sami i wypróbujcie nasz przepis. Polecamy !!!

Składniki na wegetariański smalec:

- 1 puszka białej fasoli lub 1,5 szklanki ugotowanej fasoli,
- 2 duże cebule,
- 1 kwaśne jabłko,
- 2 liście laurowe,
- 1 ziele angielskie,
- 1 goździk,
- 0,5 łyżeczki majeranku,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- 1/4 szklanki wody,
- sól i pieprz do smaku

Jak przygotować wegetariański smalec?

Cebulę i jabłko siekamy w kostkę. Najpierw na oleju podsmażamy cebulę z przyprawami tzn. z zielem angielskim, goździkiem i liśćmi laurowymi. Po chwili dodajemy jabłko. Całość smażymy co jakiś czas mieszając, aż cebula nabierze złotego koloru ( patrz zdjęcie w galerii). Odstawiamy do wystygnięcia i wyjmujemy przyprawy.
Fasolę odcedzamy i wsypujemy do wysokiego naczynia. Dodajemy sos sojowy, majeranek, sól i pieprz i miksujemy stopniowo dolewając wodę. Następnie dodajemy połowę podsmażonych jabłek z cebulką i ponownie miksujemy, a drugą połowę należy wmieszać już łyżką (kawałki cebulki i jabłka mają być wyczuwalne).
Wegetariański smalec najlepiej smakuje po schłodzeniu.

Zdrowy, jak wegetarianin

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

b
bluzo

To zamiast polecam pasty kanapkowe https://www2.braunhousehold.com/pl-pl/porady-kuchenne/pasty-kanapkowe-i-smarowidla Szczególnie Tapenada :)

S
Sylwester

Nie chce mi się komentować.

Dodaj ogłoszenie