Blok czekoladowy (PRZEPIS) Przysmak z naszego dzieciństwa

KP
Blok czekoladowy to prawdziwy smakołyk, który królował na stołach w czasach PRL. Przyrządza się go bardzo prosto. Łączymy kakao, margarynę, cukier, mleko w proszku i pokruszone herbatniki. Wypróbujcie nasz niezawodny przepis i przenieście się na chwilę do wspomnień z lat młodości. Polecamy.

Składniki

- 250 g margaryny,
- 3 łyżki kakao,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki wody,
- 2,5 szklanki mleka w proszku,
- około 200 g herbatników.

Przygotowanie

W garnku rozpuszczamy margarynę, cukier, kakao i wodę. Gotujemy około 2 minuty. Gdy masa nieco ostygnie miksujemy ją dodając powoli mleko w proszku. Na koniec wsypujemy pokruszone herbatniki i szybko mieszamy, ponieważ masa robi się coraz gęstsza. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy minimum godzinę.

Zobacz także inne przepisy:

Tort z truskawkami
Karkówka z grilla
Ciastka z lukrem
Chłodnik z botwinki

Zdrowy, jak wegetarianin

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie