Ciasto z jabłkami i kremem (PRZEPIS) Przepis na tzw. Fale Dunaju

KP
Jeśli macie ochotę na biszkoptowe ciasto z kwaśnymi jabłkami, słodkim budyniowym kremem i czekoladą to mamy dla Was idealny przepis. Proponujemy wersję jabłkową, jednak "Fale Dunaju" można zrobić także z wiśniami lub śliwkami. Efektowne ciasto, którego warstwy mają wyglądać jak fale, sprawdzi się na każdej imprezie. Polecamy.

Składniki

- 250 g margaryny lub masła,
- 6 jajek,
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru waniliowego (16 g),
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki wody,
krem:
- 0.5 l mleka,
- 0,5 szklanki cukru,
- opakowanie cukru waniliowego (16 g),
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 250 g margaryny lub masła,
polewa:
- 100 g czekolady,
- 1 duża łyżka masła.
- ok 5 jabłek,

Przygotowanie

Zaczynamy od wyjęcia kostek masła/margaryny z lodówki, by miały temp. pokojową.

Kostkę margaryny miksujemy ze szklanką cukru i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy po jednym jajku, mąkę i proszek do pieczenia. Połowę tak przygotowanego ciasta wykładamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę miksujemy z kakaem i wodą. Na wierzch jasnego ciasta wykładamy delikatnie ciemne.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ósemki. Układamy je na wierzchu ciasta, lekko dociskając, by powstały fale.
Pieczemy ok 40 min. w 170 stopniach.

Przygotowujemy krem. Z pół litra mleka odlewamy około pół szklanki, a resztę zagotowujemy z cukrem i wanilią. Do odlanej porcji dodajemy obie mąki, dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy by nie było grudek. Krem należy schłodzić co chwilę mieszając lub przykryć wierzch folią spożywczą.
Następnie ucieramy masło/margarynę dodając po łyżce przestudzony krem.

Polewa. Czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu lub w kąpieli wodnej z łyżką masła.

Na upieczone i wystudzone ciasto wykładamy krem i dekorujemy polewą z czekolady.
Ciasto należy schłodzić przed podaniem.

Zobacz także inne nasze przepisy:
Sernik na kruchym cieście
Zdrowe ciastka z fasoli
Ciasteczka maślane
Sałatka z arbuzem i fetą
Karkówka z grilla
Blok czekoladowy

Zdrowy, jak wegetarianin

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie