Pączki z lukrem i różą. Zobacz najlepszy przepis na Tłusty Czwartek. Zdjęcia i wideo

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
W Tłusty Czwartek nie liczymy kalorii! Tego dnia na naszych stołach pojawiają się karnawałowe smakołyki, a najlepsze są oczywiście domowe pączki. Mamy dla Was przepis na pyszne, lekkie i puszyste pączki z lukrem i różą, które każdy może samodzielnie zrobić we własnej kuchni. Zobacz wideo i zdjęcia w galerii.

Składniki ( 36 pączków):

  • 100 g drożdży + łyżka cukru
  • ok 1 kg mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 6 łyżek cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego ( 16 g)
  • szczypta soli
  • 15 dkg masła
  • 3 łyżki spirytusu
  • ok 2 szklanki mleka
  • 1,5 l oleju rzepakowego do smażenia
  • ok szklanka dżemu z dzikiej róży
  • lukier ( szklanka cukru pudru, sok z połówki cytryny, dwie łyżki wrzątku)

Jak zrobić domowe pączki na Tłusty Czwartek?

Zacznij od przygotowania wszystkich składników, najlepiej, by miały temperaturę pokojową. Następnie w małej miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem i pozostaw na kilka minut, aż zaczną pracować.

W oddzielnym naczyniu ubij żółtka z cukrem, szczyptą soli oraz wanilią i wlej razem z drożdżami do mąki.

Ciasto drożdżowe najlepiej wyrabiać w dużej misce.

Do masy wlej lekko podgrzane mleko i zacznij wyrabiać ręką. Po kilku minutach stopniowo dodawaj roztopione masło i spirytus.

Całość wyrabiaj minimum 5 min. Ciasto ma odchodzić od ręki.

Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok godzinę w ciepłe miejsce, by dobrze wyrosło i podwoiło swoją objętość.

Następnie porcjami wałkuj ciasto i wycinaj okrągłe kształty za pomocą szklanki lub foremki. Smaż pączki w dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron.

Olej jest dobrze rozgrzany, gdy po zanurzeniu drewnianej łyżki pojawiają się koło niej "pęcherzyki" - zobacz zdjęcie w galerii.

Pączki można także smażyć na smalcu.

Do wykończenia pączków potrzebujesz lukru i różanego dżemu. Lukier przygotujesz rozcierając cukier puder z sokiem z cytryny - jeśli to konieczne to dodaj odrobinę wrzątku. Dżem przełóż do garnczka i lekko podgrzej cały czas mieszając, by stał się bardziej płynny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na krasnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie