Pączki z lukrem i różą. Zobacz najlepszy przepis na Tłusty Czwartek. Zdjęcia i wideo

Katarzyna Puczyńska

Wideo

Udostępnij:
W Tłusty Czwartek nie liczymy kalorii! Tego dnia na naszych stołach pojawiają się karnawałowe smakołyki, a najlepsze są oczywiście domowe pączki. Mamy dla Was przepis na pyszne, lekkie i puszyste pączki z lukrem i różą, które każdy może samodzielnie zrobić we własnej kuchni. Zobacz wideo i zdjęcia w galerii.

Składniki ( 36 pączków):

  • 100 g drożdży + łyżka cukru
  • ok 1 kg mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 6 łyżek cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego ( 16 g)
  • szczypta soli
  • 15 dkg masła
  • 3 łyżki spirytusu
  • ok 2 szklanki mleka
  • 1,5 l oleju rzepakowego do smażenia
  • ok szklanka dżemu z dzikiej róży
  • lukier ( szklanka cukru pudru, sok z połówki cytryny, dwie łyżki wrzątku)

Jak zrobić domowe pączki na Tłusty Czwartek?

Zacznij od przygotowania wszystkich składników, najlepiej, by miały temperaturę pokojową. Następnie w małej miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem i pozostaw na kilka minut, aż zaczną pracować.

W oddzielnym naczyniu ubij żółtka z cukrem, szczyptą soli oraz wanilią i wlej razem z drożdżami do mąki.

Ciasto drożdżowe najlepiej wyrabiać w dużej misce.

Do masy wlej lekko podgrzane mleko i zacznij wyrabiać ręką. Po kilku minutach stopniowo dodawaj roztopione masło i spirytus.

Całość wyrabiaj minimum 5 min. Ciasto ma odchodzić od ręki.

Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok godzinę w ciepłe miejsce, by dobrze wyrosło i podwoiło swoją objętość.

Następnie porcjami wałkuj ciasto i wycinaj okrągłe kształty za pomocą szklanki lub foremki. Smaż pączki w dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron.

Olej jest dobrze rozgrzany, gdy po zanurzeniu drewnianej łyżki pojawiają się koło niej "pęcherzyki" - zobacz zdjęcie w galerii.

Pączki można także smażyć na smalcu.

Do wykończenia pączków potrzebujesz lukru i różanego dżemu. Lukier przygotujesz rozcierając cukier puder z sokiem z cytryny - jeśli to konieczne to dodaj odrobinę wrzątku. Dżem przełóż do garnczka i lekko podgrzej cały czas mieszając, by stał się bardziej płynny.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie