Przepis na tort czekoladowy. Zobacz, jak łatwo możesz przygotować pyszne ciasto. Wideo i zdjęcia

Katarzyna Puczyńska

Wideo

Zobacz galerię (13 zdjęć)
Mamy dla Ciebie przepis na pyszny tort czekoladowy, przełożony kwaskowym dżemem i oblany czekoladową polewą. Taki wypiek sprawdzi się na każdą okazję. Do dekoracji możesz użyć np. świeżych owoców. Sprawdź, jakie to proste. Zobacz wideo i zdjęcia w galerii.

Składniki:

  • 220 g masła
  • 220 g czekolady lub kuwertury czekoladowej
  • 9 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego ( 16 g) ( opcjonalnie)
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • polewa: 25 g masła, 30 g cukru,75 ml śmietanki 30%, 20 g kakao, płaska łyżka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wrzątku ( jeśli chcemy bardziej miękką polewę, trzeba dodać mniej żelatyny np. 1 łyżeczkę)
  • kwaskowy dżem np. z czarnej porzeczki

Jak zrobić tort czekoladowy?

Zacznij od rozpuszczenia czekolady z masłem. Odstaw masę na kilka minut, by wystygła.
Następnie oddziel żółtka od białek do oddzielnych misek. Białka ubij z połową cukru. Tak samo zrób z żółtkami.

Żółtka z cukrem należy ucierać, aż masa zrobi się jasna i puszysta.

Do utartych żółtek wlej czekoladę oraz dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite białka.

Całość wylej do tortowej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w 180 stopniach przez ok. godzinę

Wystudzone ciasto przekrój na pół i posmaruj kwaskowym dżemem.

Przygotuj polewę rozpuszczając masło, śmietankę, kakao i cukier. Do masy dodaj namoczoną w niewielkiej ilości wrzątku żelatynę i dokładnie wymieszaj.

Udekoruj tort wedle uznania. Smacznego!

Zobacz także inne nasze przepisy:

Pączki z lukrem i różą

Czekoladowe muffinki z kremem

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Sernik na kruchym cieście

Kokosanki

Szarlotka na kruchym cieście

Czekoladowe ciasto z wiśniami

Ciastka w 5 minut

Ciasto z jabłkami i kremem

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Marysia

Uwielbiam ciasta z czarną porzeczką, te przełamanie z czekoladą jest pycha. Ja robię polewę czekoladowo porzeczkową, dodając do masy porzeczkowy caprio i więcej żelatyny. Polecam spróbować

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3