Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Grzane piwo rozgrzewa i wspomaga trawienie. Podpowiadamy jak łatwo przygotujesz je w domu. Zobacz zdjęcia i wideo

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Grzane piwo jest doskonałym napojem na zimowe wieczory, rozgrzewa i wspomaga trawienie. Ponadto jest to trunek bogaty w witaminy z grupy B, wapń, kwas foliowy żelazo i potas. Jego korzystne działanie na układ pokarmowy warto docenić szczególnie w okresie świątecznym. Zobacz nasz przepis.

Składniki na grzane piwo:

  • szklanka piwa jasnego, może być np. niepasteryzowane
  • przyprawy korzenne: anyż, cynamon, goździki, szczypta kardamonu ( wedle uznania)
  • miód lub sok malinowy
  • imbir
  • pomarańcza

Jak przygotować grzane piwo?

Grzane piwo jest bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy przelać napój do garnka i podgrzać.

Uwaga - piwa nie gotujemy!

Do ciepłego napoju dodajemy przyprawy korzenne według uznania np. gwiazdkę anyżu, laskę cynamonu, 3 goździki, szczyptę kardamonu. Warto doprawić piwo także odrobiną imbiru i kilkoma plastrami pomarańczy dla aromatu.

Jeśli lubimy słodkie trunki można dodać do grzanego piwa odrobinę miodu lub soku malinowego.

Grzane piwo przelewamy do szklanki i dekorujemy według uznania np. pomarańczami i gwiazdką anyżu. Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

12 kwietnia - Dzień Czekolady

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krasnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto