MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Latem gaszę pragnienie domowym piwem imbirowym. Poznaj przepis na bezalkoholowy napój z bąbelkami. Smakuje lepiej niż lemoniada

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Orzeźwiające piwo imbirowe to lekko musujący napój bezalkoholowy na gorące dni.
Orzeźwiające piwo imbirowe to lekko musujący napój bezalkoholowy na gorące dni. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na wykorzystanie świeżego imbiru? Zachęcam cię do zrobienia prostego, choć wymagającego cierpliwości i czasu piwa imbirowego. Ten bezalkoholowy napój jest szczególnie popularny w Stanach Zjednoczonych, ale z łatwością odtworzysz go w domu. Zobacz, jak zrobić orzeźwiające piwo imbirowe.

W skrócie

Domowe piwo imbirowe to lekko gazowany napój bezalkoholowy, który powstaje w wyniku fermentacji. Możesz zrobić go tak samo jak kwas chlebowy dodając do podstawowych składników starty korzeń imbiru. Jeżeli nie masz pod ręką chleba na zakwasie, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyś sięgnął po szczyptę suszonych drożdży. One przyspieszą fermentację. Co więcej, czas przygotowania piwa imbirowego może różnić się w zależności od temperatury panującej w kuchni. W cieple napój szybciej sfermentuje, choć fermentowany w lodówce przez dłuższy czas nabierze bogatszego smaku. Doceniam piwo imbirowe za to, że jest delikatnie musujące i ostrzejsze w smaku, niż klasyczna lemoniada.

Domowe piwo imbirowe – przepis na musujący napój bezalkoholowy

Liczba porcji: na 2-3 butelki (po 500 ml).
Czas przygotowania: 2 dni.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g świeżego imbiru,
  • 500 ml wody,
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • 80 ml soku z cytryny,
  • 1 łyżka skórki z cytryny,
  • szczypta suszonych drożdży.

Dodatkowo:

  • 1 l wody,
  • 1/2 łyżeczki miodu do smaku.

Jak zrobić piwo imbirowe?

Sposób przygotowania:

  1. Imbir umyj, obierz łyżeczką i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Do garnka o grubym dnie wlej 500 ml wody, wsyp cukier trzcinowy, startą skórkę z cytryny i starty imbir.
  3. Składniki gotuj przez 15 minut na bardzo małej mocy palnika, aż powstanie gęsty syrop imbirowy.
  4. Syrop imbirowy odstaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie przecedź przez sitko do słoika o objętości 1,5 l.
  5. Do syropu imbirowego w słoiku wlej sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  6. Następnie wlej litr ciepłej wody i dokładnie wymieszaj.
  7. Do bazy piwa imbirowego dodaj szczyptę suszonych drożdży i mieszaj je do całkowitego rozpuszczenia.
  8. Wedle uznania możesz dosłodzić je miodem.
  9. Słoik przykryj czystą gazą i odstaw do fermentacji w ciepłym miejscu na 24 godziny. Jeśli chcesz, aby napój mocniej buzował, możesz wydłużyć czas do 48 godzin w lodówce.
  10. Gotowe piwo imbirowe możesz przecedzić przez sitko do dzbanka, aby oczyścić z ewentualnych mętnych resztek cytryny lub imbiru.
  11. Podawaj od razu lub przelej do butelek z kapslem. Własnoręcznie zrobione piwo imbirowe przechowuj w lodówce do 10 dni, aby zahamować proces fermentacji.

Dodatki do piwa imbirowego

Smak domowego piwa imbirowego możesz urozmaicić dodatkiem korzennych przypraw. Szczególnie polecam użycie kory cynamonu, kilka goździków lub ziarenko kardamonu. Jeżeli lubisz bardziej zdecydowane smaki i zapachy, to nie obawiaj się dorzucić gwiazdki anyżu. W każdym z tych wariantów powstanie napój bezalkoholowy warty powtarzania.

Mam nadzieję, że ten prosty w przygotowaniu napój na stałe zagości w repertuarze twoich letnich drinków.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Latem gaszę pragnienie domowym piwem imbirowym. Poznaj przepis na bezalkoholowy napój z bąbelkami. Smakuje lepiej niż lemoniada - Strona Kuchni

Wróć na krasnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto