MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Ta galaretka drobiowa to wielkanocny hit! Przepis na galaretki w kształcie jajek. Zachwycająca przystawka na święta

Redakcja
Galaretki w kształcie jajek to świetna przystawka na Wielkanoc
Galaretki w kształcie jajek to świetna przystawka na Wielkanoc Getty images/Anna Skvortsova/zdjęcie ilustracyjne
Galaretki drobiowe w kształcie jajek to wspaniała przystawka na Wielkanoc, która na pewno zachwyci wszystkich gości. Choć wyglądają na trudno do zrobienia, tak naprawdę przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko. Poznaj nasz przepis na galaretki z drobiu, które wyglądają jak jajka i zaskocz swoją rodzinę w te święta.

W skrócie

Galaretka drobiowa to wyśmienita przystawka, która pojawia się w wielu domach na Wielkanoc. W tym roku zaskocz swoich gości i podaj galaretki w kształcie jajek. Zdziwisz się, jak łatwo je zrobić. Ja wykorzystuję wydmuszki, które trzeba wyparzyć wrzątkiem. Równie dobrze możesz jednak użyć gotowych foremek w kształcie jajek. Potrzebne nam będą również udka z kurczaka oraz włoszczyzna i żelatyna. Zastanawiasz się ile żelatyny dodać do galarety drobiowej? Zwykle jest to osiem łyżeczek na litr wody. Napełnianie wydmuszek galaretką wymaga trochę staranności, ale nie jest trudne i na pewno ci się uda. Gotowe galaretki drobiowe w kształcie jajek doskonale smakują z sosem tatarskim.

Galaretki drobiowe w kształcie jajek – doskonała przekąska na Wielkanoc

Czas przygotowania: 40 minut + czas potrzebny na stężenie galaretek
Porcja: 12 galaretek drobiowych
Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 12 wydmuszek,
  • 3 udka z kurczaka,
  • pęczek włoszczyzny,
  • groszek konserwowy,
  • kukurydza konserwowa,
  • 8 łyżeczek żelatyny,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić galaretkę drobiową w kształcie jajek?

  1. Najpierw przygotowałam wydmuszki. Bardzo ostrym nożem zrobiłam małą dziurkę w każdym jajku, a następnie delikatnie wydrążyłam większy otwór o średnicy nieco ponad 1 cm. Wydmuszki umyłam, sparzyłam i zostawiłam, aby wyschły.
  2. Udka oczyściłam, włoszczyznę pokroiłam i wszystko umieściłam w garnku. Zalałam wodą, dodałam liść laurowy i ziele angielskie. Gotowałam jak na rosół, aż mięso zmiękło.
  3. Po ugotowaniu wyjęłam udka i rozdrobniłam je.
  4. Z wywaru wyjęłam warzywa, przecedziłam.
  5. Marchewkę z wywaru pokroiłam na plasterki.
  6. Do przecedzonego wywaru (powinien wyjść ok. 1 litr) dodałam żelatynę i wymieszałam.
  7. Do wywaru dodałam rozdrobnione mięso, marchewkę, groszek i kukurydzę. Wymieszałam i zostawiłam, aby zaczęło tężeć.
  8. Tężejącą galaretką drobiową napełniłam każdą wydmuszkę i wstawiłam do lodówki.
  9. Przed podaniem każdą galaretkę ostrożnie obrałam ze skorupki.
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ta galaretka drobiowa to wielkanocny hit! Przepis na galaretki w kształcie jajek. Zachwycająca przystawka na święta - Strona Kuchni

Wróć na krasnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto