Oficjalne otwarcie CBiR w Kraśniku miało miejsce w czwartek po południu. Udział w nim wzięli m.in. Tomasz Małecki, prezes zarządu Lubelskiego Parku Naukowo-Technologicznego (LPNT), który został operatorem CBiR, Michał Nowak z firmy Nexbio ( start-up nagrodzony przez Prezydenta RP) oraz starosta kraśnicki Andrzej Maj.
Projekt zbudowany jest na trzech filarach: inkubator przedsiębiorczości, edukacja i wsparcie młodzieży oraz wsparcie produktów regionalnych.
- Inkubator przedsiębiorczości to miejsce umożliwiające rozwój biznesu poprzez zapewnienie użytkownikom przestrzeni do innowacyjnej i kreatywnej pracy, w tym do rozwijania pomysłów biznesowych - informuje Daniel Niedziałek ze Starostwa Powiatowego w Kraśniku.
Oznacza to, że początkujący przedsiębiorcy mogą z tego miejsca prowadzić swoją działalność, korzystać z laptopów, internetu, drukarek, a także uzyskać wsparcie w zakresie księgowości, porady prawne, opiekę merytoryczną ze strony LPNT, nawiązać kontakty oraz brać udział w organizowanych szkoleniach.
- W ramach CBiR zostanie utworzona także ogólnodostępna pracownia międzyszkolna dla uczniów ze szkół z Powiatu Kraśnickiego, która powstała ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. Pracownia została wyposażona w sprzęt z zakresu biologiczno-chemicznego. Wartość utworzenia pracowni międzyszkolnej wraz z wyposażeniem to 209 832 zł. - dodaje Daniel Niedziałek.
Uczniowie będą mogli zdobywać wiedzę z zakresu biologii molekularnej oraz analizy badań DNA podczas wizyt studyjnych w laboratorium genetycznym Nexbio oraz na zajęciach w CBiR, prowadzonych przez wykładowców z Lublina. Pierwsze spotkania odbędą się już w październiku.
Firma Nexbio jest również zainteresowana prowadzeniem badań nad żywnością produkowaną na terenie powiatu.
- Historia tego przedsięwzięcia ma kilka lat – wyjaśnia starosta kraśnicki Andrzej Maj. - Początkowo planowaliśmy uruchomienie Centrum Certyfikacji Produktów Spożywczych, ale zmieniły się warunki pozyskania środków unijnych na ten projekt, a my postanowiliśmy w pierwszej kolejności pójść w kierunku inkubatora przedsiębiorczości. Jednak nie rezygnujemy z promocji naszej żywności i badań nad nią. Stąd współpraca z Nexbio. W tym roku tworzymy również projekt marketingowy związany z lokalną produkcją spożywczą wspólnie z Polską Izbą Produktu Lokalnego i Regionalnego. Wniosek do ministerstwa rolnictwa opracowuje prezes LGD ZK Wioletta Wilkos. Siedzibą tego projektu będzie właśnie w CBiR, który stanie się rodzajem huba dla naszych producentów.
Zobacz także:
Otwarcie Centrum Badań i Rozwoju w Kraśniku. Starosta kraśnicki Andrzej Maj omawia możliwości jakie daje inkubator przedsiębiorczości początkującym przedsiębiorcom z powiatu.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?