Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pizzerie, do których warto się wybrać w Lublinie. To są polecane miejsca w kwietniu 2024

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie zjesz dobrą pizzę w Lublinie?
Gdzie zjesz dobrą pizzę w Lublinie? Vima
Odkryj gdzie możesz zjeść najlepszą pizzę w Lublinie. Jest to niewątpliwie przysmak uwielbiany na całym świecie. Niemal każdy miał okazję spróbować jej choć raz w życiu, a wielu zostało jej fanami na zawsze. Sprawdź, gdzie oraz jakie rodzaje pizzy znajdziesz w pizzeriach w Lublinie. Przejdź do katalogu firm i wybierz swoją ulubioną.

Rodzaje pizzy dostępne w pizzeriach w Lublinie

Pizza rzymska

To rodzaj pizzy posiadający chrupiące ciasto i większą ilość dodatków. Zazwyczaj są to: świeże zioła, szynka parmeńska, pieczarki, oliwki, mozzarella, pomidory. Podczas wyrabiania ciasta dodawana jest woda w mniejszej ilości i odrobina tłuszczu. Ten rodzaj pizzy wypieka się w niższej temperaturze, w 350 stopniach, przez około 3 minuty. Na pewno znajdziesz ją w pizzeriach w Lublinie.

To warto wiedzieć

Pizza amerykańska

Pizza amerykańska czerpie z oryginalnej włoskiej pizzy w jakimś stopniu, ale generalnie jest zupełnie inna. Posiada ona grubsze ciasto, wyrabiane również ręcznie. W tym celu wykorzystuje się sól, drożdże, wodę i wysokoglutenową mąkę. Ma ona dużo dodatków, a podstawą jest słodki, pomidorowy sos. Jest tam również mięso, np. kurczak, szynka, salami, pepperoni. A warzywa, jakie na niej występują to kukurydza, pieczarki, papryka. Typowo amerykańskim dodatkiem jest ananas.

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Lublinie, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie pizzerie w Lublinie

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Jak powstała pizza?

Historia pizzy zaczęła się oczywiście w Neapolu i sięga XVIII wieku. Wtedy otwarto pierwsze pizzerie, powszechnie dostępne, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to szczególnie przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, który sprawił, że stało się ono jeszcze bardziej popularne. Jego następca wprowadził przysmak na dwór.

Legenda głosi, iż pizza Margherita związana jest z imieniem królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni przyrządził jej nowość, pizzę z mozzarellą. Spodobała się królowej i od tej pory tak zaczęto ją nazywać.

Popularność tego posiłku ograniczała się jedynie do Neapolu. Jednak kiedy pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, robotnicy przenieśli ją również za ocean. W Nowym Jorku pierwsza pizzeria została założona w 1905 roku. W pozostałych regionach Włoch do mody pizza weszła dopiero po II wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przybył do nas pomysł na otwarcie pierwszej pizzerii w Polsce.

Obecnie to popularne miejsce, do którego możesz wybrać się ze znajomymi w wolny wieczór. Może masz swoją ulubioną pizzerię w Lublinie. Jeśli jeszcze nie, to zajrzyj do katalogu firm i odkrywaj nowe miejsca. Sprawdź, które z nich warto polecić znajomym.

Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto