Pyszne ciasto wielkanocne wcale nie musi być trudne do zrobienia. Poniżej zebraliśmy dla Was przepisy naszych Czytelników na szybkie i łatwe ciasta, które warto przygotować na Wielkanoc 2023.
Poniżej znajdziecie przepisy na proste i szybkie ciasta na Wielkanoc 2023!
- Kultowe ciasto „murzynek" z przepisu babci
- Ciasto „białkowiec”
- Dwukolorowe ciasto „zebra”
- Kakaowe ciasto z jabłkami
- Ciasto marchewkowe z bakaliami
- Proste i szybkie ciasto czekoladowe
Ciasto murzynek [PRZEPIS]

Składniki
- 2,5 szklanki cukru (gdy ktoś woli mniej słodkie ciasta - wystarczą dwie szklanki)
- 25 dag masła lub margaryny
- cukier wanilinowy
- 5 jaj
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 łyżek kakao
- ½ szklanki wody
- kokos (opcjonalnie)
Wykonanie
Cukier, cukier wanilinowy i kakao wsypać do garnka i zalać wodą. Zagotować i dodać masło lub margarynę. Rozpuścić i wystudzić. Pół szklanki odlać na polewę.
Do zimnej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy, wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu polać pozostawioną polewą i ewentualnie posypać kokosem.
Przepis Justyny Kalemby
Szybkie i proste ciasto „białkowiec” [PRZEPIS]

Składniki
- szklanka białek (z ok. 7 jaj)
- 20 dag cukru (1,5 szklanki)
- 15 dag mąki (1 kopiata szklanka)
- 8 dag masła – stopić i ostudzić
Dodatkowo
- bakalie (opcjonalnie)
Wykonanie
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce cukier. Ubijać do momentu aż cukier się rozpuści całkowicie. Potem dodać mąkę i stopione masło i bakalie. Lekko wszystko wymieszać.
Piec w piecu w temperaturze około 180 stopni (jak ciasta biszkoptowe) do upieczenia - patyczek ma być suchy po wyjęciu z ciasta.
Przepis Marty Góry
Dwukolorowe ciasto „zebra” [PRZEPIS]

Składniki
- 2,5 szklanki mąki
- szklanka cukru
- szklanka oranżady (lub wody mineralnej gazowanej)
- szklanka oleju
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mąki
Wykonanie
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Po trochu dodawać oranżady i oleju. Podzielić ciasto na pół do dwóch misek. Do jednej dodać 3 łyżki kakao (przesiać je, żeby nie miało grudek), a do drugiej 3 łyżki mąki.
Okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek blachy wylewać po 3 łyżki jasnego i ciemnego ciasta na zmianę - aż do wykończenia mas.
Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.
Przepis Anny Cyganik-Idęć, autorki bloga „Mania wypiekania”
Kakaowe ciasto z jabłkami [PRZEPIS]

Składniki
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 2 duże jajka
- łyżka cynamonu
- szklanka cukru
- 3-4 jabłka
Wykonanie
Obrane i pokrojone w kostkę jabłka ułożyć w misce z pozostałymi składnikami i odstawić na około pół godziny. Potem dokładnie wszystko wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez około 45-50 minut.
Przepis Marty Gawełek
Ciasto marchewkowe z bakaliami [PRZEPIS]

Składniki
- 200 g cukru kryształu
- 150 ml oleju
- 3 jajka
- 250 g startej marchewki
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki dżemu truskawkowego
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- łyżka kakao
- łyżeczka sody, cynamonu i proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki kokosu, startych na wiór orzechów włoskich i rodzynek
- cukier puder
Wykonanie
Jajka zmiksować z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i dżemem. Dolać powoli olej, wymieszać. Dodać startą na średnich oczkach marchewkę, oraz bakalie i czekoladę pokrojoną w drobną kostkę. Wymieszaną masę połączyć z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem i sodą oczyszczoną. Dodać szczyptę soli.
Boki tortownicy wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach przez ok. 70 minut. Posypać cukrem pudrem.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”
Proste i szybkie ciasto czekoladowe [PRZEPIS]

Składniki na ciasto
- 20 dag masła
- ok. 75 g gorzkiego kakao (może być gorzka czekolada)
- 30 dag cukru
- 2 jaja
- 20 dag mąki
- cukier waniliowy (według uznania)
Składniki na masę
- 20 dag masła
- 200 g mleka skondensowanego niesłodzonego
- 100 g cukru
Wykonanie
Masło rozpuścić, dodać kakao (jeśli czekoladę, to rozpuścić ją w kąpieli wodnej) i część cukru (ok.1/3). Wszystko dokładnie wymieszać. W misce ubić całe jajka, dodając stopniowo pozostały cukier. Mieszając (mikserem albo ręcznie) dodawać do masy jajeczno-cukrowej masę czekoladową, na przemian z mąką i cukrem waniliowym. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę (można pokryć papierem do pieczenia) wysmarowaną masłem. Piec w piecu poniżej 200 stopni do upieczenia (do suchego patyczka).
Przepis Marty Góry
Sprawdzone przepisy na Wielkanoc 2021!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
Erytrol jest szkodliwy?