Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 5 żółtek
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łodygi rabarbaru
- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 6 łyżek cukru ( jeśli budyń jest niesłodzony)
- 1 litr mleka
Ciasto
Na stolnicy siekamy nożem mąkę z margaryną. Następnie dodajemy cukier, wanilię, proszek do pieczenia i żółtka. Całość zagniatamy i schładzamy w lodówce około dwie godziny.
Budyń
Z litra mleka odlewamy półtorej szklanki do miseczki i łączymy z proszkiem budyniowym i cukrem. Resztę mleka podgrzewamy, gdy się zagotuje dolewamy budyń i dokładnie mieszamy by nie powstały grudki. Po 3 minutach zdejmujemy z ognia i studzimy.
Rabarbar
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na około centymetrowe kawałki.
Przygotowujemy ciasto
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części. Podsypując mąką rozwałkowujemy jedną część na kształt prostokąta i wylepiamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na kruchy spód wykładamy kawałki rabarbaru, a następnie wylewamy budyń. Drugą część ciasta wałkujemy na kształt prostokąta i wykładamy na warstwę budyniu delikatnie dociskając. Widelcem robimy w niej dziurki by powietrze mogło uciec.
Pieczemy w około 180 stopniach przez około godzinę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?