Ciasto z jabłkami i kremem (PRZEPIS) Przepis na tzw. Fale Dunaju

KP

Jeśli macie ochotę na biszkoptowe ciasto z kwaśnymi jabłkami, słodkim budyniowym kremem i czekoladą to mamy dla Was idealny przepis. Proponujemy wersję jabłkową, jednak "Fale Dunaju" można zrobić także z wiśniami lub śliwkami. Efektowne ciasto, którego warstwy mają wyglądać jak fale, sprawdzi się na każdej imprezie. Polecamy.

Składniki

- 250 g margaryny lub masła,
- 6 jajek,
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru waniliowego (16 g),
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki wody,
krem:
- 0.5 l mleka,
- 0,5 szklanki cukru,
- opakowanie cukru waniliowego (16 g),
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 250 g margaryny lub masła,
polewa:
- 100 g czekolady,
- 1 duża łyżka masła.
- ok 5 jabłek,

Przygotowanie

Zaczynamy od wyjęcia kostek masła/margaryny z lodówki, by miały temp. pokojową.

Kostkę margaryny miksujemy ze szklanką cukru i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy po jednym jajku, mąkę i proszek do pieczenia. Połowę tak przygotowanego ciasta wykładamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę miksujemy z kakaem i wodą. Na wierzch jasnego ciasta wykładamy delikatnie ciemne.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ósemki. Układamy je na wierzchu ciasta, lekko dociskając, by powstały fale.
Pieczemy ok 40 min. w 170 stopniach.

Przygotowujemy krem. Z pół litra mleka odlewamy około pół szklanki, a resztę zagotowujemy z cukrem i wanilią. Do odlanej porcji dodajemy obie mąki, dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy by nie było grudek. Krem należy schłodzić co chwilę mieszając lub przykryć wierzch folią spożywczą.
Następnie ucieramy masło/margarynę dodając po łyżce przestudzony krem.

Polewa. Czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu lub w kąpieli wodnej z łyżką masła.

Na upieczone i wystudzone ciasto wykładamy krem i dekorujemy polewą z czekolady.
Ciasto należy schłodzić przed podaniem.

Zobacz także inne nasze przepisy:
Sernik na kruchym cieście
Zdrowe ciastka z fasoli
Ciasteczka maślane
Sałatka z arbuzem i fetą
Karkówka z grilla
Blok czekoladowy

Wideo

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3