MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w...
fot. Pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Yersinia enterocolitica (yersinoza)

Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w surowym mleku kozim, mleku czekoladowym, wodzie i surowym mięsie(głównie wieprzowym). Spożycie produktów spożywczych zainfekowanych yersinią może skutkować rozwojem jersiniozy jelitowej i pozajelitowej. Ich charakterystyczne objawy to: ból brzucha, biegunka, nudności i wymioty, a także nieznacznie podwyższona temperatura ciała. Niekiedy może pojawić się także: rumień zakaźny, obrzęk, ból stawów i wysypka. Leczenie zakażenia yersinią polega w głównej mierze na nawadnianiu organizmu i stosowaniu diety lekkostrawnej.

Zobacz również

Mieszkańcy walczą o ciszę przy stacji Staroniwa

Mieszkańcy walczą o ciszę przy stacji Staroniwa

Radomiak Radom zdecydowanie lepszy od Korony. Zobacz kulisy [ZDJĘCIA, WIDEO]

Radomiak Radom zdecydowanie lepszy od Korony. Zobacz kulisy [ZDJĘCIA, WIDEO]

Polecamy

Boisz się raka? 9 na 10 przypadków tego nowotworu ma jedną przyczynę

Boisz się raka? 9 na 10 przypadków tego nowotworu ma jedną przyczynę

Dżem z tego zapomnianego owocu to hit w moim domu. Smakuje fantastycznie

Dżem z tego zapomnianego owocu to hit w moim domu. Smakuje fantastycznie

Egzaminy eksternistyczne bez WOS-u – projekt nowelizacji trafił do konsultacji

Egzaminy eksternistyczne bez WOS-u – projekt nowelizacji trafił do konsultacji