MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w...
fot. Pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Yersinia enterocolitica (yersinoza)

Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w surowym mleku kozim, mleku czekoladowym, wodzie i surowym mięsie(głównie wieprzowym). Spożycie produktów spożywczych zainfekowanych yersinią może skutkować rozwojem jersiniozy jelitowej i pozajelitowej. Ich charakterystyczne objawy to: ból brzucha, biegunka, nudności i wymioty, a także nieznacznie podwyższona temperatura ciała. Niekiedy może pojawić się także: rumień zakaźny, obrzęk, ból stawów i wysypka. Leczenie zakażenia yersinią polega w głównej mierze na nawadnianiu organizmu i stosowaniu diety lekkostrawnej.

Zobacz również

Tragiczna śmierć strażaka. Został pobity przed klubem. Zatrzymano siedmiu nastolatków

Tragiczna śmierć strażaka. Został pobity przed klubem. Zatrzymano siedmiu nastolatków

Plotki transferowe w Ekstraklasie. Henrich Ravas wróci do Polski?

Plotki transferowe w Ekstraklasie. Henrich Ravas wróci do Polski?

Polecamy

Będzie drugi koncert Budki Suflera. Czeka 900 bezpłatnych wejściówek

Będzie drugi koncert Budki Suflera. Czeka 900 bezpłatnych wejściówek

Fontanna na zamojskim Rynku Wodnym znów działa. Była zepsuta od trzech lat

Fontanna na zamojskim Rynku Wodnym znów działa. Była zepsuta od trzech lat

Nałóż tyle kremu z filtrem, żeby uniknąć oparzeń słonecznych i raka. Zobacz filmik

Nałóż tyle kremu z filtrem, żeby uniknąć oparzeń słonecznych i raka. Zobacz filmik