Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tort z truskawkami (PRZEPIS). Lekki tort na każdą okazję

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszny, biszkoptowy tort przełożony masą z serka mascarpone i bitej śmietany. Wierzch zdobią truskawki i bezpestkowe winogrona. Idealnie sprawdzi się na urodziny, przyjęcie komunijne, rocznicowe czy przy niedzielnym obiedzie.

Składniki

- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 500 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 200 ml zaparzonej czarnej herbaty z 1 łyżką cukru
- sok z ½ cytryny
- owoce do dekoracji

Biszkopt

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Rozdzielamy żółtka od białek do dwóch misek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Białka ubijamy ze szklanką cukru. Następnie dodajemy żółtka, mąkę i delikatnie mieszamy, aż masa się połączy. Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok 45 min. Studzimy.

Masa

Ubijamy śmietanę z 4 łyżkami cukru pudru. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy.

Przygotowujemy ciasto

Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty. Do słodkiej herbaty dodajemy sok z cytryny i powstałym ponczem nasączamy blaty biszkoptu na przemian przekładając je masą. Wierzch dekorujemy przekrojonymi na pół truskawkami i bezpestkowymi winogronami.

Zobacz także inne nasze przepisy:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lubelskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto