Obcięte paluchy wiedźmy
To tak naprawdę pyszne, kruche ciasteczka z migdałem i dżemem truskawkowym.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 250 g margaryny/masła,
- 2 żółtka i 2 całe jajka,
- 2/3 szklanki cukru,
- 16 g (opakowanie) cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
do dekoracji: migdały i dżem truskawkowy
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na ok 1 godzinę do lodówki. Następnie ze schłodzonego ciasta robimy paluchy: rolujemy na grubość trochę mniejszą niż nasze palce ( podczas pieczenia urosną), dodajemy migdał imitujący paznokieć. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach. Przed podaniem końcówkę bez paznokcia smarujemy dżemem truskawkowym.
Robaki z galaretki
Galaretki na ciastkach kakaowych
Składniki:
- galaretka w proszku np truskawkowa,
- 2 łyżki słodkiej śmietanki,
- słomki do drinków,
- ciastka kakaowe.
Robimy galaretkę w naszym ulubionym smaku, według przepisu na opakowaniu, ale z podanej ilości wody odlewamy ok 2 łyżki i dodajemy 2 łyżki śmietanki. Galaretkę wlewamy do słomek ( tak jak na zdjęciu w galerii, lub słomki kładziemy na płasko w naczyniu i zalewamy galaretką). Po zastygnięciu wyciskamy galaretki ze słomek na talerz ( można go udekorować pokruszonymi kakaowymi ciastkami imitującymi ziemię).
Pająki
Dekoracja z czarnych oliwek na faszerowanych pastą tuńczykową jajkach.
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 2 łyżeczki majonezu,
- mała puszka tuńczyka w oleju,
- sól, pieprz,
- kilka czarnych oliwek bez pestki.
Jajka przecinamy na połówki, wydrążamy żółtka do miseczki. Do żółtek dodajemy majonez, przyprawy i tuńczyka, mieszamy. Taką pastą nadziewamy połówki jajek. Z oliwek robimy pająki (jak na zdjęciu).
Mumie z parówek
Kiełbaski w cieście, mogą być podane zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
- parówki/kiełbaski,
- ciasto francuskie,
Parówki nacinamy na kształt mumii (nogi i ręce jak na zdjęciu) i owijamy cienkimi plastrami ciasta francuskiego. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (190 stopni) ok 15 min. Przed podaniem możemy zrobić mumiom oczy z ziarenek pieprzu.
Kości
Ciasto francuskie z szynką i serem. Fajnie smakuje na zimno, podane z dipem.
Składniki:
- ciasto francuskie,
- kilka plasterków szynki,
- kilka plasterków sera żółtego,
- ketchup.
Ciasto francuskie kroimy na paski, każdy smarujemy na środku ketchupem, kładziemy plasterek wędliny i sera i zwijamy w rurkę. Końce związujemy na wzór kości ( tak jak na zdjęciu w galerii). Pieczemy w 190 stopniach ok 20 min.
Zobacz także: Lampion z dyni na Halloween
- Niedaleko granicy z Białorusią są już czołgi Leopard
- III Piknik Cane Corso w Lublinie. Zobacz zdjęcia uroczych psiaków!
- Paulina N. przyznała się do zabójstwa trójki dzieci. Udusiła je rękami
- Te drewniane domy są do kupienia w woj. lubelskim. Sprawdź najlepsze oferty
- Lubelskie: Gdzie zatankować i nie zrujnować domowego budżetu? Sprawdź
- Świdnik: Wprowadzono prawoskręt, ale i tak tak nikt tego nie przestrzega
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
Erytrol jest szkodliwy?