MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Warzywo to, jak większość zielonych warzyw oraz warzyw...
fot. subbotina/123rf.com

To skromne warzywo wzmacnia serce i kości, ułatwia odchudzanie. Sezon trwa, więc korzystaj. Sprawdź, jak działa na twój organizm

Fasolka szparagowa wspomaga płodność i utrzymanie zdrowej ciąży

Warzywo to, jak większość zielonych warzyw oraz warzyw strączkowych, zawiera duże ilości żelaza, witaminy C i kwasu foliowego. Według badań przeprowadzonych na Harvardzie spożywanie przez kobiety w wieku rozrodczym większych ilości produktów roślinnych zawierających duże ilości żelaza takich jak szpinak, fasola, dynia i fasolka szparagowa zwiększa płodność.

Natomiast witamina C wspomaga wchłanianie żelaza, a kwas foliowy zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu w czasie ciąży. Spożycie produktów bogatych w kwas foliowy należy zwiększyć już w czasie planowania ciąży, a najlepiej co najmniej na 3 miesiące przed planowaną ciążą.

Zobacz również

Dzieci z Domu Dziecka w Orzeszu chcą wyjechać na wakacje. Pomożemy im?

Dzieci z Domu Dziecka w Orzeszu chcą wyjechać na wakacje. Pomożemy im?

Emilka zginęła pod tramwajem. Nowe informacje w sprawie śmierci 15-latki w Bydgoszczy

Emilka zginęła pod tramwajem. Nowe informacje w sprawie śmierci 15-latki w Bydgoszczy

Polecamy

Trwa największa kobieca konferencja IT w Europie. Tych spotkań nie można ominąć!

Trwa największa kobieca konferencja IT w Europie. Tych spotkań nie można ominąć!

NIK przeprowadza ankietę na temat przemocy domowej

NIK przeprowadza ankietę na temat przemocy domowej

Informatory ukażą się szybciej. To przez zmiany w podstawie programowej

Informatory ukażą się szybciej. To przez zmiany w podstawie programowej