- Gospodynie przyrządzają je różnie, tradycyjnie w śmietanie, oleju czy occie. Czasami warto pokusić się na śledziowe sałatki z sosami którymi polewamy pokrojone śledzie. Przepisy na śledzie - chyba w każdym domu są inne. Warto czasem spróbować czegoś nowego, sięgnąć po inne przepisy i przygotować coś nietypowego. Może takie danie zagości na stałe w naszym wigilijnym menu. Śledzie to przecież przekąska, która pojawia się na naszych stołach nie tylko w święta ale również w trakcie rodzinnych imprez czy spotkań towarzyskich. Śledzie kojarzą się nam głównie z tymi solonymi, lub w oleju czy occie podawanymi z różnymi dodatkami. Świeże śledzie nie solone możemy smażyć na oleju lub przygotować i smażyć w cieście naleśnikowym - mówi Alina Książek z Pławina.
Śledzie z czosnkiem i majerankiem
1/2 kg matiasów
1 główka czosnku
3 łyżki majeranku
1 cytryna
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren jałowca
3 liście laurowe
1 szklanka oleju
pieprz
Wymoczone matiasy pokroić w 2 cm kawałki. Czosnek drobno pokroić. Do słoika włożyć 1/3 śledzi, 1/3 czosnku i 1 łyżkę majeranku. Posypać przyprawami i pieprzem. Później znowu ułożyć śledzie i tak na przemian. Całość zalać olejem, zakręcić, włożyć do lodówki na ok 2-3 dni.
Śledzie w pomidorach
1/2 kg śledzi
3 cebule
1 słoik koncentratu pomidorowego
sól, cukier, papryka w proszku
olej
Cebule pokroić w krążki, zeszklić na oleju, dodać koncentrat troszkę wody, dobrze wymieszać, dodać przyprawy i podsmażyć kilka minut. Ostudzić. Układać w słoju na przemian tak aby na wierzchu była cebula. Odstawić do lodówki na 1 dobę.
Śledzie po wiejsku
1/2 kg matiasów
2 średnie marchewki
2 cebule
szklanka wody
0,10 l octu
5 łyżek oleju
2 łyżki cukru
3 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
sól
Wymoczone śledzie pokroić na ok. 2 cm paski, cebule w cienkie krążki, marchew zetrzeć na wiórki, dodać do śledzi wraz z olejem i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do słoika dodając liście laurowe i ziele angielskie. Wodę zagotować, wlać ocet, dodać cukier, sól i ostudzić. Zimną zalewą zalać śledzie w słoikach. Marynować przez dobę, choć można je przygotować na kilka dni przed spożyciem, przechowywać w tym czasie w lodówce.
Śledzie po cygańsku
6 płatów matiasów
5 ogórków kiszonych
1 cebula
5 łyżek ketchupu
2 łyżki musztardy
pieprz, sól
Ogórki, cebulę pokroić w kostkę, dodać ketchup, musztardę doprawić solą i pieprzem, wszystko wymieszać z kawałkami śledzi. Śledzie pozostawić na dobę w lodówce.
Śledzie w sosie musztardowym
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
3 łyżki majonezu
1 łyżka ostrej musztardy
4 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżeczki miodu
1 cebula
pieprz do smaku
szczypta curry
Wymoczone śledzie pokroić na kawałki, cebulę drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami. Kawałki śledzi wymieszać z sosem i odstawić na dobę.
Śledzie w śmietanie
1/2 kg matiasów
1 szklanka 18% śmietany
1/2 l mleka
1 łyżka tartego chrzanu
1 łyżka rodzynków
1 ugotowane żółtko
sok z cytryny
sól cukier pieprz do smaku
natka pietruszki
Śledzie wymoczyć godzinę w mleku, osuszyć i skropić sokiem z cytryny, pokroić w dzwonka.
Śmietanę wymieszać z chrzanem i rodzynkami, przetartym na sitku żółtkiem oraz posiekaną natką pietruszki. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Pokrojone śledzie polać sosem.
Dyplomatorium WSG w Inowrocławiu [zdjęcia]
Info z Polski - przegląd najważniejszych wydarzeń z kraju 07.12.2017
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?