Sałatki na Wielkanoc – sałatki śledziowe, którym nikt się nie oprze [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Zobacz przepisy na pyszne wielkanocne sałatki śledziowe. Na zdjęciu: wielkanocna sałatka śledziowa z jajkiem, porem, jabłkiem i kukurydzą. Fot. Stanisław Romek
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pysznych sałatek. Wielbicielom wyrazistych smaków polecamy pyszne sałatki śledziowe. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników!

Sałatki śledziowe na wielkanocny stół:

  • Wielkanocna sałatka śledziowa z jajkiem, porem, jabłkiem i kukurydzą
  • Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką
  • Pyszna i prosta sałatka śledziowa z ananasem
  • Prosta sałatka śledziowa z burakami
  • Śledzie po tatarsku

Wielkanocna sałatka śledziowa z jajkiem, porem, jabłkiem i kukurydzą [PRZEPIS]

Wielkanocna sałatka śledziowa z jajkiem, porem, jabłkiem i kukurydzą.
Wielkanocna sałatka śledziowa z jajkiem, porem, jabłkiem i kukurydzą. Fot. Stanisław Romek

Składniki:

  • 250 g śledzi a’la matjas
  • 3 jajka
  • 2 pory
  • 2 jabłka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Wykonanie sałatki śledziowej
Pory obrać, odciąć końcówki i pokroić na ćwierć plasterki. Pora wrzucić do garnka i lekko posolić. Następnie obrać jabłka, pokroić w kostkę i dorzucić do pora. Kukurydzę odsączyć i wrzucić do garnka. Na tym etapie dodać majonez i jogurt i wszystko dokładnie wymieszać.
Jajka i śledzie pokroić w większe kawałki i dodać do sałatki, delikatnie wymieszać. Jeżeli śledzie są za słone można je wcześniej namoczyć. Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Sałatka śledziowa najlepiej smakuje na drugi dzień jak się przegryzie.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”

Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką [PRZEPIS]

Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką.
Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki

  • 1/2 kg śledzi matiasów
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • por
  • 1/2 słoiczka cebulki marynowanej
  • 3 jajka
  • 3,5 łyżki majonezu
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
Śledzie moczyć kilka godzin w wodzie. Następnie skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Pora pokroić w plasterki. Wrzucić do osolonego wrzątku i parzyć 10 minut pod przykryciem. Odcedzić. Groszek, kukurydzę i cebulki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do salaterki. Dodać majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
Przygotowaną sałatkę wyłożyć na talerz. Podawać z pieczywem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi

Pyszna i prosta sałatka śledziowa z ananasem [PRZEPIS]

Pyszna i prosta sałatka śledziowa z ananasem.
Pyszna i prosta sałatka śledziowa z ananasem. Fot. Dominika Madaj

Składniki

  • 1/2 kg śledzi matiasów
  • 3 cebule czerwone
  • puszka ananasów
  • 1/2 szklanki majonezu
  • mały jogurt ananasowy
  • łyżka stołowa curry

Wykonanie
Śledzie pokroić w paski. Cebule pokroić w piórka i sparzyć gorącą wodą. Ananasy, jeśli nie są w kawałkach, pokroić w kostkę. Majonez, jogurt i curry połączyć, wlać na pozostałe składniki. Odstawić na trzy godziny do lodówki.
Przepis Dominiki Madaj

Prosta sałatka śledziowa z burakami [PRZEPIS]

Prosta sałatka śledziowa z burakami.
Prosta sałatka śledziowa z burakami. Fot. Sylwia Ładyga

Składniki

  • 500 g matiasów w oleju
  • pół dużego jabłka
  • 2 ugotowane buraki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • pieprz
  • łyżka octu winnego białego
  • łyżka soku z cytryny

Wykonanie
Matiasy pokroić w kostkę, buraki, jabłko i ogórki również. Cebulę posiekać, przelać wrzątkiem. Wszystko razem dokładnie wymieszać, dodać majonez, śmietanę, ocet, sól i pieprz. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Śledzie po tatarsku. Nie może ich zabraknąć na wielkanocnym stole [PRZEPIS]

Śledzie po tatarsku.
Śledzie po tatarsku. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki

  • 6 płatów solonych matiasów
  • 1 cebula
  • 4 ogórki kiszone
  • 20 szt pieczarek marynowanych
  • 2 łyżki groszku konserwowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie
Matiasy moczyć godzinę w wodzie. Następnie osuszyć i skropić obficie sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na ukos na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Ogórki kiszone oraz pieczarki także pokroić w małą kostkę.
Do salaterki przełożyć cebulę, ogórki, pieczarki oraz groszek. Dodać majonez, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Przygotowaną sałatkę wyłożyć na półmisek. Na sałatce ułożyć kawałki śledzi i podawać.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Rossmann będzie miał silną konkurencję

Wideo

Materiał oryginalny: Sałatki na Wielkanoc – sałatki śledziowe, którym nikt się nie oprze [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie