5 z 13
Poprzednie
Następne
Pomysł na śniadanie. Smaczne, nietypowe śniadania. TOP 12 PRZEPISÓW
Omlet rodzinny
Składniki
6 jaj
6 płaskich łyżek mąki tortowej
3 płaskie łyżki cukru
szczypta soli
masło do smażenia (najlepiej klarowane)
Wykonanie
Oddzielić żółtka od białek. Białka i szczyptę soli ubić na sztywną pianę. Do piany dodać mąkę, cukier i żółtka. Delikatnie wymieszać. Na patelni rozpuścić masło (ok. 1/4 kostki), wlać przygotowaną masę.
Smażyć pod przykryciem na małym ogniu, aż dół ciasta się zrumieni. Ciasto delikatnie obrócić na drugą stronę. Jeśli jest taka potrzeba – dodać masło. Smażyć pod przykryciem do uzyskania złocistego koloru. Omlet podawać ciepły. Najsmaczniejszy jest z dżemem truskawkowym. Porcja na dużą patelnię.
Przepis Agnieszki Węgrzyn