Składniki na pierniczki:
- 4 szklanki mąki pszennej,
- opakowanie mielonych przypraw korzennych ( ok 3 łyżki),
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu ( jeśli pieczemy ciastka dla dzieci można pominąć pieprz),
- 200 g masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 g cukru,
- 4 jajka,
- 9 łyżek płynnego miodu,
- 2 łyżki kakao,
- szczypta soli.
Przygotowanie świątecznych pierniczków:
W garnuszku podgrzewamy miód, cukier, masło i przyprawy. Na stolnicę przesiewamy mąkę i powoli zalewamy gorącym miodowym płynem. Po chwili dodajemy jajka, sól, proszek do pieczenia, kakao i opcjonalnie pieprz.
Zagniatamy ciasto.
Następnie wałkujemy na ok 5 mm i wycinamy kształty.
Pierniczki pieczemy ok 15 min. w 170 stopniach.
Gotowe ciasteczka warto polukrować ( ok szklankę cukru pudru ucieramy z sokiem z cytryny - ilość soku zależy od tego jak gęsty chcemy mieć lukier, standardowo wystarczy 2 łyżki).
Zobacz także inne nasze przepisy:
Domowa chałka z kruszonką (NIEZAWODNY PRZEPIS) - Zobacz zdjęcia i wideo jak przygotować chałkę
Ciasto z jabłkami i kremem
Obiad dla sześciu osób za mniej niż 20 zł (PRZEPIS) Fasolka po bretońsku
Sernik na kruchym cieście
Zdrowe ciastka z czarnej fasoli
Ciasteczka maślane
Blok czekoladowy
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?