18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Napoleonki wg Buni

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Napoleonki wg Buni
Napoleonki wg Buni kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Uwielbiam Napoleonki. Takie prawdziwe nie z bitą śmietaną, jakimiś kremami light, polewami itp. Napoleonki - nie kremówki ( nie ubliżając tym ostatnim ). To ciastka mojego dzieciństwa. Moją zmorą jest jednak brak umiejętności i chęci do pieczenia .

Napoleonki wg Buni

Czas : 30 minut + zastyganie

Składniki:
1 gotowe ciasto francuskiego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy ( najlepiej taki robiony w domu lub zamiennie aromat waniliowy)
2 łyżki syropu Amaretto ( do drinków)
5 łyżek masła
2 szklanki mleka
4 żółtka
1 jajko
cukier puder

Przygotowanie:
Ciasto francuskie położyć w pokojowej temperaturze do rozmrożenia .Delikatnie rozwinąć. Pokroić na kwadraty jednakowej wielkości ( 20 sztuk ).
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować połową żółtka roztrzepanego z łyżeczka wody ( za pomocą pędzelka ). Nakłuć ciasto delikatnie widelcem by dobrze wyrosło i nie pękało.
Piekarnik rozgrzać do 200 *C i piec ciasto przez 15 minut aż zrobi się złociste.
Zmiksować jajko z żółtkami , cukrem i syropem Amaretto . Dosypać obie mąki i miksować do uzyskania gładkiej masy. Mleko zagotować z masłem i cukrem waniliowym .Do gotującego się na małym gazie wlać po woli masę z jajek- cukru i mąki . Energicznie mieszać trzepaczką jak do naleśników by nie porobiły się grudki.
Przestudzić budyń.
Połowę płatów ciasta ułożyć na dnie foremki . Na to ułożyć krem budyniowy .Przykryć pozostałym ciastem ( kłaść dnem do góry ładniej potem będzie wyglądać ) . Wstawić do lodówki i zostawić do zastygnięcia. Napoleonki powinny postać w lodówce kilka godzin tak by ciasto nasiąkło masą budyniową i dzieliło się równo przy nabieraniu razem z masą .
Po wyjęciu pokroić na porcje .
Wierzchy posypać cukrem pudrem i udekorować sezonowymi owocami np. malinami ( nie koniecznie).

* Jeśli ciasto francuskie wyrośnie ,,dorodnie" to możemy rozdzielać je na pół by spody i góra nie były za grube .

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na przemysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto