Najlepszy przepis na kotlety mielone. Sprawdź, jakie to proste! Zobacz wideo i zdjęcia

Katarzyna Puczyńska

Wideo

Mamy dla Ciebie najlepszy przepis na kotlety mielone. Możesz podać je z ziemniakami lub kaszą gryczaną. Do tego buraczki, mizeria lub lekka sałatka z rukoli. Sprawdź, jakie to proste! Zobacz wideo i zdjęcia w galerii.

Składniki na ok 12 kotletów:

  • 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • 2 kajzerki lub 4 kromki jasnego pieczywa bez skórki
  • pół łyżki soli
  • szczypta pieprzu
  • ok 4 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia

Jak przygotować kotlety mielone?

Zaczynamy od zmielenia mięsa i pokrojonej na kawałki cebuli. Pszenne bułeczki lub pieczywo moczymy w wodzie przez kilka minut, lekko odciskamy i również przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.

Następnie dodajemy jajka, sól i pieprz i całość dokładnie wyrabiamy - najlepiej zrobić to ręką.

Uwaga : jeśli masa wydaje nam się za sucha możemy dodać do niej kilka łyżek zimnej wody.

Z masy formujemy owalne kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 5 min z każdej strony.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie