Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Najlepszy przepis na ciasto na Boże Narodzenie. Miodownik na święta, który z łatwością upieczesz w domu [WIDEO, ZDJĘCIA]

Katarzyna Puczyńska
fot. Katarzyna Puczyńska
Szukasz sprawdzonych przepisów na ciasto na Boże Narodzenie? Ruszam z pomocą! Miodownik to znane i lubiane ciasto świąteczne, które przygotowujemy w mojej rodzinie od lat. Miodowe placki, przełożone pyszną masą, a do tego kakaowa polewa. Palce lizać! Zobacz wideo, zdjęcia i przepis, jak przygotować ciasto Miodownik na Boże Narodzenie.

Jak przygotować ciasto Miodownik na Boże Narodzenie?

Do świąt Bożego Narodzenia jeszcze trochę czasu. Warto jednak już teraz zastanowić się, jakie ciasto będziemy piekli w tym roku. Może przyda się upiec jedno na próbę już teraz?

Mam dla Was przepis na Miodownik - to znane i lubiane ciasto świąteczne. Ja polecam wersję z plackami miodowymi przekładanymi pysznym, lekkim kremem z kaszy mannej, bez jajek. Dodatkowo wierzch można udekorować polewą kawową, która pięknie błyszczy i nie psuje się przy krojeniu.

Dobra rada: Miodownik możesz upiec jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia i zamrozić, tak by oszczędzić sobie czasu w okolicach Wigilii.

Składniki na ciasto Miodownik:

składniki na placki miodowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła/margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 całe jajka i 2 żółtka
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej wymieszane w 2 łyżkach mleka

składniki na masę z kaszy mannej:

  • 2 szklanki mleka
  • 5 łyżek kaszy mannej
  • 250 g masła
  • zapach/olejek śmietankowy
  • 3/4 szklanki cukru pudru

składniki na polewę kakaową:

  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki wody
  • 125 g margaryny

Jak upiec ciasto Miodownik, idealne na Boże Narodzenie?

  1. Zacznij od przesiania mąki na stolnice i posiekania z kostką margaryny(lub masła) i cukrem.
  2. Następnie dodaj jajka i żółtka, miód i sodę oczyszczoną wymieszaną w mleku.
  3. Teraz dobrze zagnieć ciasto.
  4. Gotowe podziel na trzy równe części. Każda z nich rozwałkuj i wylep nią spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz ok 30 min w 180 stopniach.
  6. Gdy trzy placki będą gotowe zacznij przygotowywać krem z kaszy mannej.
  7. Do garnuszka wlej mleko, dodaj kasze i zagotuj delikatnie mieszając.
  8. Gotową masę wystudź.
  9. W mikserze utrzyj masło z cukrem pudrem, dodaj stopniowo krem z kaszy mannej i olejek śmietankowy.
  10. Gotową masą przełóż placki.
  11. Na wierzch wylej polewę kakaową - margaryna, cukier, kakao i wodę zagotuj ciągle mieszając i chwilę przestudź.
  12. Ciasto gotowe. SMACZNEGO!
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krasnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto