Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Muffinki z rabarbarem i lukrem ( PRZEPIS) Słodka, majowa przekąska

KP
Muffinki już dawno podbiły nasze serca. Cenimy je za łatwość i szybkość wykonania oraz dużą różnorodność smaków. Tym razem proponujemy wersję rabarbarową, lekko kwaskową ze słodkim, waniliowym lukrem.

Składniki na ok 12 muffinek:

- 1 jajko,
- 130 ml mleka,
- 90 ml oleju roślinnego,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 100 g cukru
- 2 łodygi rabarbaru
- lukier: ok 6 łyżek cukru pudru, kilka kropel aromatu waniliowego lub soku z cytryny, 1 łyzżka wrzątku

Wykonanie

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na ok 1 cm. kawałki. Bierzemy dwie miseczki. W jednej łączymy mleko, olej i jajko, delikatnie roztrzepując. W drugiej – mąkę, proszek do pieczenia, cukier i wanilię. Wlewamy składniki płynne do sypkich, dodajemy rabarbar i całość delikatnie łączymy łyżką. Mieszamy tylko tyle by nie było sypkiej mąki. Foremki na muffinki lub papilotki wypełniamy masą i pieczemy ok 20 minut.

Lukier

Gdy muffinki wystygną możemy przygotować lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy aromat waniliowy lub sok z cytryny i łyżkę wrzątku. Ucieramy aż lukier nabierze połysku. Gdy jest za rzadki dosypujemy cukier puder aż do pożądanej konsystencji. Smarujemy wierzch muffinek.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krasnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto