Spis treści
Jak działa folia aluminiowa do pieczenia i pakowania? Czym różnią się jej strony?
Folia aluminiowa (zwana też alufolią) jest używana do przygotowania i pakowania żywności, w czym pomagają jej właściwości związane z plastycznością oraz przewodzeniem ciepła. Jest ono dwukrotnie bardziej efektywne niż w przypadku innych stosowanych metali. Stosowana do pieczenia, folia alu pomaga nie tylko dostarczać ciepło do produktu, ale także go w nim zatrzymywać, hamując jednocześnie ucieczkę wilgoci i aromatu.
Takie działanie wynika z faktu, że folia aluminiowa posiada dwie różne strony o odmiennych właściwościach:
- strona błyszcząca – zatrzymuje ciepło, więc jeśli od jej strony znajdują się ogrzewane produkty, gotują się we własnej wilgoci w sposób bardziej efektywny i równomierny. W ten sposób zabezpieczymy też żywność przed szybkim wystygnięciem – albo nagrzaniem się, jeśli produkt jest schłodzony.
- strona matowa – ułatwia doprowadzanie ciepła (przez co przy pieczeniu powinna być skierowana na zewnątrz). Jeśli jest skierowana do jedzenia, przyspieszy jego stygnięcie albo np. rozmrażanie, zabezpieczając jednocześnie przed wysychaniem i utratą aromatu.
Folia alu stosowana do pakowania żywności usztywnia i zabezpiecza pakunek lepiej niż np. folia z tworzywa sztucznego, trudniej jednak uzyskać jego szczelność. Cechy aluminium, które są cenione przy obróbce cieplnej, nie są jednak niezbędne w innych zastosowaniach, więc lepszym rozwiązaniem jest często wybór innego opakowania. Przemawiają za tym zwłaszcza kwestie zdrowotne.
Jaki skład ma folia aluminiowa?
Folia aluminiowa to rozwalcowany cienko arkusz metalu, więc w składzie ma wyłącznie aluminium – inaczej glin. W Internecie pojawiły się jednak błędne informacje o tym, że jej składnikiem jest także bisfenol A (BPA). Związek ten jest powszechnie stosowany w przypadku tworzyw sztucznych jako dodatek funkcjonalny. Znajduje się też w tworzywie, która powleka od środka aluminiowe puszki z napojami czy konserwy, ale w folii aluminiowej bisfenolu nie ma.
Nie znaczy to wcale, że stosowanie folii wykonanej z aluminium jest nieszkodliwe. W rzeczywistości to przyzwyczajenie, którego lepiej unikać – zwłaszcza, że pierwiastek ten i tak występuje wokół nas w nadmiarze, bo jest obecny w żywności, zanieczyszczeniach powietrza czy kosmetykach.
Czy pieczenie w foli aluminiowej jest szkodliwe?
Pieczenie w folii aluminiowej, podobnie jak inne zastosowania w kontakcie z żywnością, prowadzi do jego przenikania do potraw. Choć sam w sobie pierwiastek ten nie jest szkodliwy, działanie takie ma jego nadmiar. W ten sposób częste używanie folii może sprzyjać rozwojowi chorób.
Problem z aluminium polega na tym, że należy do najczęściej występujących pierwiastków na ziemi, przez co spożywamy go stale wraz z żywnością i wodą. Stężenia te są jednak niskie i nie przekraczają 5 mg/kg, a do największego spożycia tego metalu przyczyniają się zboża, zwłaszcza pszenica, a także warzywa, owoce, herbata i kawa. Tymczasem zbadano, że zawartość aluminium w niektórych produktach pieczonych w folii była nawet 40 razy większa niż przed przygotowaniem.
Glin występuje ponadto jako składnik żywności (dodatki E173 i E541), leków (np. środków przeciw nadkwasocie) i kosmetyków, jest też stosowany w instalacjach do ich produkcji i opakowaniach. Metal ten często wchodzi też w skład naczyń i przyrządów kuchennych.
Przeczytaj także:
W przypadku niewielkiego spożycia aluminium organizm radzi sobie z jego wydalaniem, później jednak zaczyna kumulować jego sole w narządach takich jak jelito, mózg, kości czy gruczoły przytarczyczne. Aluminium jest też neurotoksyną, która inicjuje lub nasila procesy neurodegeneracji. Wpływa też negatywnie na wzrost komórek nerwowych u płodu.
Chociaż samo aluminium z żywności nie spowoduje przekroczenia przyjętych tygodniowych limitów spożycia tego pierwiastka z żywności, stanowi ona niejedyne źródło tego pierwiastka. Nadmierne stężenie w organizmie związane jest z rozwojem licznych problemów zdrowotnych. Należą do nich:
- choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera i Parkinsona,
- encefalopatia glinowa u chorych dializowanych,
- choroby kości,
- rak piersi.
Zwiększone stężenie aluminium wykrywano w tkankach mózgowych nie tylko chorych z demencją, ale także z epilepsją, zaburzeniami ze spektrum autyzmu (ASD) i stwardnieniem rozsianym.
Z uwagi na potencjalne ryzyko zdrowotne aluminium jest szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci i osób z chorobami przewlekłymi, zwłaszcza z niewydolnością nerek.
Co zamiast folii alu do piekarnika?
Folia aluminiowa na pewno przydaje się w kuchni, ale nie jest niezbędna. Warto więc ograniczyć jej stosowanie i używać głównie do przykrywania naczyń, ale nie – do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Można także owijać nią kanapki zapakowane uprzednio np. w papier.
Jak wykazały badania, zwiększone przenikanie aluminium do jedzenia zachodzi w przypadku kontaktu z kwasami (a więc np. z sokiem z pomidorów czy cytryny), w produktach wilgotnych oraz w podwyższonej temperaturze.
Do pieczenia i gotowania warto więc używać alternatywnych materiałów i metod. Do najbardziej polecanych należy szklane naczynie z przykrywką. Można też sięgnąć po pergamin, choć jedynie do temperatury 220 stopni C, ponieważ jest pokryty warstwą silikonu. Kontakt z tworzywem sztucznym jest też nieodzowny w przypadku pieczenia potraw w rękawie, zawsze jednak można wstawić do niego jedzenie umieszczone w żaroodpornym półmisku.
Zobacz także: Folia aluminiowa do pralki przeciw elektryzowaniu się ubrań.
Warto też pamiętać, że używanie folii aluminiowej – i jakiegokolwiek innego metalu, nawet w postaci obwódki na talerzu – jest zakazane w kuchence mikrofalowej. Powoduje bowiem wyładowania elektryczne i grozi poparzeniem. Do mikrofali polecane są zamykane naczynia szklane – można używać do niej tych samych żaroodpornych misek z pokrywką, co do piekarnika. Można też wziąć zwykły głęboki talerz i przykryć go płaskim.
Źródło: Aluminum contamination of food during culinary preparation: Case study with aluminum foil and consumers’ preferences Food Science & Nutrition
Przeczytaj ponadto:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
kup teraz

Gerlach Planetary Food Processor Gl 4219 Number of
Gerlach Planetary Food Processor Gl 4219 Number of
kup teraz

Robot planetarny wielofunkcyjny Bosch Mum 4880
Robot planetarny wielofunkcyjny Bosch Mum 4880
kup teraz

Robot planetarny wielofunkcyjny Bosch Mum 9BX5S65
Robot planetarny wielofunkcyjny Bosch Mum 9BX5S65
kup teraz

Robot Kuchenny Wielofunkcyjny Assistant 4L 800W
Robot Kuchenny Wielofunkcyjny Assistant 4L 800W
kup teraz

Robot planetarny wielofunkcyjny Bosch Mum 9BX5S65
Robot planetarny wielofunkcyjny Bosch Mum 9BX5S65
kup teraz

Robot Kuchenny Planetarny Mikser Blender Maszynka
Robot Kuchenny Planetarny Mikser Blender Maszynka
kup teraz

Robot Kuchenny Planetarny Mikser XL 1200W Misa 3.5
Robot Kuchenny Planetarny Mikser XL 1200W Misa 3.5
kup teraz

Robot Kuchenny Planetarny Mikser 1200W Misa 3,5 L
Robot Kuchenny Planetarny Mikser 1200W Misa 3,5 L
kup teraz

Robot Kuchenny Planetarny Mikser z Misą Mocny
Robot Kuchenny Planetarny Mikser z Misą Mocny
kup teraz

Gerlach Robot Planetarny Z Misą 1800 W 5 L
Gerlach Robot Planetarny Z Misą 1800 W 5 L
kup teraz

Włoska Maszynka do makaronu Marcato Atlas 150 Nowa
Włoska Maszynka do makaronu Marcato Atlas 150 Nowa
kup teraz

Robot kuchenny planetarny Mikser 2200W 6,5L Zeegma
Robot kuchenny planetarny Mikser 2200W 6,5L Zeegma
kup teraz

Robot Kuchenny Philips HR7310/00 Wielofunkcyjny
Robot Kuchenny Philips HR7310/00 Wielofunkcyjny
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
iPolitycznie - Ustawa o wyrównywaniu szans w przygotowaniu - skrót