Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jajka wielkanocne – czym kolorować, jak gotować, faszerowanie jajek – wszystko, co musisz wiedzieć o jajkach! [PORADNIK, PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Odkrywamy wszystkie tajemnice wielkanocnego jajka!
Odkrywamy wszystkie tajemnice wielkanocnego jajka! fot. pixabay
Jajka to symbol życia i Wielkanocy. W ciągu roku zjadamy ich blisko 150, a w czasie świąt zapewne więcej niż na co dzień. Jak i czym barwić jajka? Jak gotować, by miały piękny kolor? Czym faszerować wielkanocne jaja? Podpowiadamy!

Jajka wielkanocne. Czy jajka są zdrowe? Tak! Według Światowej Organizacji Zdrowia bez obawy o swoje zdrowie możemy zjadać nawet 10 jajek tygodniowo. Jaja są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka.

Jaja są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka.
Jaja są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. fot. pixabay

Spożycie jednego jaja uzupełnia ok. 25 procent zapotrzebowania dorosłego człowieka na ten składnik. Ponadto jajko jest źródłem niemal wszystkich witamin (z wyjątkiem witaminy C). To doskonałe źródło witamin A, E i D oraz luteiny, która pozytywnie wpływa na ludzki wzrok.

Czym barwić wielkanocne jajka?

Przygotowania do Wielkanocy z jajkami w roli głównej zacznijmy od pisanek!
Czym barwić jaja? Na rynku dostępnych jest mnóstwo barwników, ale te najlepsze znajdują się... w naszej kuchni!
Niezawodną i sprawdzoną metodą jest barwienie jajek w łuskach z cebuli. Gotowane krócej zyskają jasnobrązowy kolor, gotowane dłużej nabiorą mocnego, pięknego brązu.

Czym barwić jaja? Na rynku dostępnych jest mnóstwo barwników, ale te najlepsze znajdują się... w naszej kuchni!
Czym barwić jaja? Na rynku dostępnych jest mnóstwo barwników, ale te najlepsze znajdują się... w naszej kuchni! fot. pixabay

Jak uzyskać inne barwy wielkanocnych jajek?

  • Żółty – kurkuma, curry, liście brzozy i olchy
  • Złoty – łupiny orzecha włoskiego i łupiny z cebuli (cebuli musi być więcej niż orzecha)
  • Pomarańczowy – sok z marchwi
  • Jasnoczerwony – żurawina
  • Różowy – sok z buraka, łupiny czerwonej cebuli
  • Fioletowy – owoce czarnego bzu
  • Granatowy – pokrojone liście czerwonej kapusty i kilka kropli octu
  • Zielony – szpinak, młode zboże, młoda trawa, pokrzywa
  • Czarny – kora dębu
Dopiero w XII wieku Kościół katolicki włączył pisanki do świątecznej obrzędowości.
Dopiero w XII wieku Kościół katolicki włączył pisanki do świątecznej obrzędowości. fot. pixabay

Ciekawostką jest fakt, że najstarsze polskie pisanki pochodzą z końca X wieku. Jednak i te nie były jeszcze związane z Wielkanocą, lecz z pogańskim zwyczajem, odnoszącym się do kultu zmarłych, w którym jajko – początek nowego życia – odgrywało ważną rolę. Dopiero w XII wieku Kościół katolicki włączył pisanki do świątecznej obrzędowości i zezwolił na spożywanie jajek w Wielką Niedzielę.

Gotowanie wielkanocnych jajek – niezawodne sposoby!

Jak gotować jajka, żeby skorupki nie pękały? Co zrobić, żeby żółtka nie miały sinej obwódki? Dlaczego nie należy gotować jajek na twardo powyżej 10 minut?
Wielkanocne jajka przede wszystkim nie lubią dużego ognia. Warto gotować je na małym ogniu, a do wody dodać..... drewienko.

Jajka pękają m.in. poprzez różnicę temperatur jajek i wody.
Jajka pękają m.in. poprzez różnicę temperatur jajek i wody. fot. pixabay

Jajka pękają również poprzez różnicę temperatur jajek i wody. Aby tego uniknąć nie należy wrzucać  jajka "prosto z lodówki" do wrzątku.
Najlepiej wyjąć je wcześniej i trochę odczekać, zanim rozpocznie się gotowanie. Niektórzy radzą też, aby zrobić szpilką małą dziurkę od grubszej strony jajka i dopiero wtedy ugotować.
Według tradycyjnych, babcinych rad należy dosypać sól do wody, w której zamierzamy ugotować jajka.

Wkładając jajka bezpośrednio do wrzątku pamiętajmy, że:

  • po 3 minutach żółtko jajka będzie miękkie, a białko lekko ścięte
  • po 3,5 minutach żółtko będzie zagęszczone, a białko całkowicie się zetnie
  • po 5 minutach żółtko nadal będzie miękkie, a białko mocno ścięte
  • po 6 minutach żółtko mocno zagęszczone, a białko bardzo mocno ścięte
  • powyżej 7 minut jajko będzie ugotowane na twardo

Faszerowanie wielkanocnych jajek. Farsze do jajek

Jajka faszerowane. Oto przekąska, której prawie nigdy nie mamy dość. Pojawia się na rozmaitych przyjęciach, lecz najbardziej kojarzona jest ze świątecznym stołem. Na tle białego obrusu i zielonych gałązek bukszpanu prezentuje się zdecydowanie najlepiej!

Czym faszerować jajka?
Co najczęściej pojawia się w jajecznych nadzieniach? Pieczarki, szczypiorek, rzodkiewka i rzeżucha. Wypróbowane dodatki sprawiają, że czujemy się w kuchni pewnie. Potrawa, którą przyrządzaliśmy już tyle razy, przecież nie może się nie udać, prawda? Może za to… się znudzić!
Niech nasz świąteczny poczęstunek będzie inny niż wszystkie. Wykorzystajmy do nadzienia świeże, kremowe awokado. Kontynuujmy zieloną passę ze szpinakiem i roślinnymi kiełkami.
Ryby – wędzony łosoś lub tuńczyk – sprawdzą się świetnie, zwłaszcza w towarzystwie koperku. Owoce morza także pasują do tradycyjnego, wielkanocnego stołu. Lepiej zawczasu zaplanować dokładki! Nie możemy zdecydować się na wybór jednego farszu? Nie ma takiej potrzeby! Dla głodnych wrażeń polecamy przepis na jajka faszerowane – do wyboru, do koloru!

Wielkanocne jajka faszerowane na różne sposoby [PRZEPIS]

Wielkanocne jajka faszerowane na różne sposoby.
Wielkanocne jajka faszerowane na różne sposoby. Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej

Składniki

  • 10 jaj ugotowanych na twardo
  • 3 łyżeczki wasabi
  • łyżka buraczków
  • 3 łyżki utartego chrzanu
  • koperek, szczypiorek do dekoracji

Wykonanie
Jajka przekroić, wyjąć żółtka i rozgnieść widelcem. Roztarte żółtka podzielić na 3 części - do jednej dodać wasabi, do drugiej buraczki, do trzeciej chrzan. Wymieszać każdą oddzielnie i w ten sposób uzyskamy farsz do jajek o różnych kolorach. Jajka efektownie wyglądają ułożone na talerzu i posypane szczypiorkiem.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Jajka faszerowane pieczarkami [PRZEPIS]

Jajka faszerowane pieczarkami.
Jajka faszerowane pieczarkami. Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej

Składniki

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 10 świeżych pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz, vegeta do smaku

Wykonanie
Pieczarki obrać i pokroić w plastry, przelać wrzątkiem i odcedzić.
Cebulę pokroić w kostkę i zarumienić na maśle, dodać pieczarki i około 5 minut dusić pod przykryciem. Wystudzone grzybki rozdrobnić blenderem, dodać żółtka, przyprawić do smaku. Tak przygotowaną pastą napełnić białka. Udekorować według własnej fantazji i uznania.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Jajka faszerowane na zielono [PRZEPIS]

Jajka faszerowane na zielono.
Jajka faszerowane na zielono. Fot. Andżelika Knop

Składniki

  • średni brokuł
  • 150 g sera feta
  • 30 g pestek dyni
  • 100 g rukoli
  • 3 łyżki musztardy rosyjskiej
  • sok z połowy cytryny
  • jajka ugotowane na twardo

Wykonanie
Brokuła umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować ok. 3-4 minut, tak aby był al dente. Odstawić do przestygnięcia. Fetę pokroić na małe kawałki, a pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Rukolę umyć i osuszyć. W misce malaksera umieścić brokuły, fetę, rukolę, pestki dyni, musztardę i sok wyciśnięty z połówki cytryny. Zmiksować, aż do uzyskania jednolitej masy. Jajka faszerować pastą.
Przepis Andżeliki Knop

Z jajem dookoła świata

Obchody Świąt Wielkanocnych w każdym rejonie świata wyglądają inaczej. W Polsce istnieje spore zróżnicowanie w zależności od regionu, w którym się znajdziemy. Nawet pisanka niejedno ma imię! Możemy przygotować:

  • kraszanki
  • drapanki
  • nalepianki.

W wielu domach do dziś gra się w „walatkę”, polegającą na zderzaniu jajek, by sprawdzić kto posiada najbardziej wytrzymały egzemplarz.
W zagranicznych tradycjach jajka również pełnią ważną funkcję.
W Wielkiej Brytanii nadal popularne jest organizowanie wyścigów w turlaniu jajek. Dzieci nie mogą doczekać się świątecznego poranka, by wyruszyć na poszukiwania czekoladowych jaj, ukrytych w ogrodzie.

Dzieci nie mogą doczekać się świątecznego poranka, by wyruszyć na poszukiwania czekoladowych jaj, ukrytych w ogrodzie.
Dzieci nie mogą doczekać się świątecznego poranka, by wyruszyć na poszukiwania czekoladowych jaj, ukrytych w ogrodzie. fot. pixabay

Podobne emocje towarzyszą najmłodszym we Francji i Niemczech. Tradycja dotarła nawet do Australii!
W Stanach Zjednoczonych organizowane są liczne parady, w czasie których najmodniejszym elementem stroju stają się… kapelusze. Świąteczne „Easter Bonnet” są bogato zdobione symbolami związanymi z Wielkanocą. Nie może zabraknąć jajek!

Szukacie pomysłów na dania wielkanocne? Zobaczcie koniecznie:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jaki olej do smażenia?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krasnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto