Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć kruchego mazurka. Ile domowych cukierników, tyle pomysłów na przygotowanie tradycyjnego ciasta. Tym razem proponujemy wypiek dla prawdziwych smakoszy. Idealne połączenie klasyki z nowoczesnym podejściem do tworzenia niezapomnianych smaków. Wypróbuj przepis na mazurka z kremem tahini i solonym karmelem.
Jajka faszerowane to obowiązkowa przystawka na Wielkanoc. Jeśli brakuje ci pomysłów, skorzystaj z naszych podpowiedzi. Polecamy 5 niezawodnych przepisów na jajka z farszem, które są łatwe i szybkie do wykonania. To m.in. jajka nadziewane łososiem lub jajka faszerowane awokado. Są nie tylko smaczne, ale i pięknie prezentują się na świątecznym stole. Wypróbuj nasze przepisy na niezawodne przekąski z jajek.
Czarne róże, niebieskie storczyki i inne kwiaty o nietypowych kolorach często rozpalają naszą wyobraźnię i – jeśli tylko trafi się okazja – kupujemy je. Trzeba jednak wiedzieć, że nie każdy kolor (i roślina) będą trwałe, a niektóre po prostu nie istnieją, bo zdarza się, że sprzedawcy „podkolorowują” rzeczywistość lub po prostu oszukują. Czasem też jakiś żart lub pomyłka wymyka się spod kontroli i zaczyna żyć własnym życiem. Tak było w przypadku czarnych róż czy słynnych gruszek na wierzbie. Sprawdźcie, na co nie dać się nabrać.
Kiełbaski zapiekane w cieście to przysmak pochodzący z kuchni brytyjskiej. Znane są pod nazwą „toad in the hole”, czyli ropucha w jamie. Zazwyczaj kiełbaski grilluje się lub podsmaża na oleju w naczyniu żaroodpornym i zalewa wytrawnym cieście naleśnikowym. Takie danie sprawdzi się na śniadanie, a także jako przekąska na Wielkanoc. Sprawdź przepis na wyraziste kiełbaski zapiekane w cieście nie tylko na święta.
Wielkanoc to czas jajek, żurku i białej kiełbasy. Jednak po śniadaniu wielkanocnym możemy mieć ochotę na małą odmianę. Co zrobić na obiad wielkanocny? Zebraliśmy dla ciebie 7 propozycji na dania obiadowe na pyszne mięsa, którymi zaskoczysz swoich najbliższych. Sprawdź nasze przepisy na obiad wielkanocny.