Lubelszczyzna jest krajowym potentatem w produkcji karpia. Stąd pomysł władz województwa na festiwal promujący nie tylko region, ale także zdrowe i smacznego potrawy z ryb.
Rok temu odbył się on na Wyspie Wisła w Stężycy. W tym roku impreza przeniosła się nad kraśnicki zalew.
- W trakcie wydarzenia będą państwo mogli zasmakować w wędzonych rybach słodkowodnych i najlepszych potrawach przygotowanych z ich wykorzystaniem. Zadbają o to panie z trzech kół gospodyń wiejskich, które zaprosiliśmy do zorganizowania degustacji. Gotować dla Państwa i częstować rybnymi specjałami będą KGW z Bystrzycy, Studzianek i Sulowa - zachęcają organizatorzy.
Oprócz degustacji ryb zaplanowano pokaz kręcenia much, pokaz wędek i sprzętu spinningowego, rzucanie wędkami muchowymi, animacje, zabawy i konkursy z nagrodami da dzieci.
Tego dnia odbędą się także zawody wędkarskie o Puchar Marszałka Województwa Lubelskiego dla dzieci i dorosłych oraz występy muzyczne regionalnych zespołów.
Program imprezy
6:00 - zawody wędkarskie dla dorosłych
7:00 - zawody wędkarskie dla dzieci
13:00 - oficjalne otwarcie II edycji Festiwalu "W krainie lubelskich ryb"
13:20 - występ kapeli "Błękitne Korale" z Zakrzówka
14:00 - ogłoszenie wyników zawodów wędkarskich
14:30 - degustacja potraw przygotowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich w Bystrzycy
15:00 - występ kapeli "Och Baby " z Zakrzówka
15:30 - degustacja potraw przygotowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich w Studziankach
15:50 - pokaz wędzenia oraz degustacja ryb przygotowana przez Hodowlę Ryb Zalesie
16:00 - występ zespołu Jawor
16:30 - degustacja potraw przygotowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich w Sulowie
17:00 - występ kapeli "Sulowiacy" z Sulowa
17:30 - występ zespołu Jawor
18:00 - zakończenie festiwalu
echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?