Dziennikarze Naszego Miasta z woj. lubelskiego polecają przepisy na święta Bożego Narodzenia
Schab pieczony ze śliwkami lub morelami Z upieczeniem schabu ze śliwkami oraz morelami z pewnością poradzi sobie każdy. Przepis jest prosty, a danie smakuje wyśmienicie i robi wrażenie na gościach. Dobry jest nie tylko na Boże Narodzenie, ale także na każdą inną okazję. Składniki na pieczony schab ze śliwkami (w rękawie) 1 i 1/2 kg schabu 30 dag suszonych śliwek ((lub moreli) 1-2 łyżki suszonego majeranku sól, pieprz do dekoracji kilka czerwonych i białych winogron, sałata, jarmuż, 1 pomarańcza. Mogą być również pomidorki koktajlowe i inne warzywa. Przygotowanie dania: Schab należy opłukać i osuszyć, następnie dokładnie natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Tak przygotowany zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury. Schab wyjmujemy z lodówki, odwijamy z folii spożywczej. Za pomocą długiego, wąskiego i ostrego noża przebijamy schab wzdłuż tak, aby powstała przestrzeń, którą wypełniamy suszonymi śliwkami, lub morelami. Upychać je można z pomocą drewnianej łyżki. Tak przygotowany schab przekładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykając oba końce. Wkładamy do blaszki lub naczyniu żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy około 1 godz. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie rozcinamy rękaw, przekładamy schab na deskę i kroimy w plastry. Ładnie prezentuje się na dużym okrągłym półmisku. Dekoracja to już inwencja twórcza każdej kobiety.