Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
SŁODZIK NA „TAK”!...
fot. huandi/123RF

Co warto stosować zamiast cukru? Zobacz, czym słodzić kawę, herbatę i potrawy! Poznaj też szkodliwe zamienniki cukru, które lepiej omijać

Stewia

SŁODZIK NA „TAK”!

Wyciąg z rośliny o nazwie Stevia rebaudiana zawiera glikozydy stewiolowe (E960), które są ok. 100 razy słodsze od cukru. Stosuje się ją więc w tak niewielkich ilościach, że praktycznie nie dostarczają kalorii.

Związki te mają właściwości prozdrowotne, m.in. mogą zmniejszać nadciśnienie o 6-14 procent, a także obniżać poziom glukozy we krwi u osób z cukrzycą.

Inne badania wykazały też, że może poprawiać wrażliwość komórek organizmu na insulinę oraz ograniczać utlenianie cholesterolu LDL i ilość tworzonych przez niego złogów miażdżycowych. Wpływ stewii na zdrowie obejmuje więc profilaktykę cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego i innych chorób cywilizacyjnych.

Smak słodzika ze stewią może różnić się w zależności od wytwórcy, dlatego warto poszukać produktu o optymalnych walorach. Należy też unikać tych zamienników cukru, które oprócz związków ze stewii (indeks glikemiczny równy 0) zawierają wypełniacz w postaci maltodekstryny. Związek ten ma wysoki indeks glikemiczny – IG 105, czyli powyżej pierwotnie przyjętej skali! Dla porównania czysta sacharoza ma IG 68.

Zobacz również

Przyroda w sądeckich lasach zachwyca. Niezwykłe ujęcia leśników

Przyroda w sądeckich lasach zachwyca. Niezwykłe ujęcia leśników

„Maluch+” w Krakowie. W żłobku w Nowej Hucie przybędzie 50 miejsc

„Maluch+” w Krakowie. W żłobku w Nowej Hucie przybędzie 50 miejsc

Polecamy

Czytanie ze zrozumieniem – można się go nauczyć. Techniki i porady

Czytanie ze zrozumieniem – można się go nauczyć. Techniki i porady

Matura z biologii na poziomie rozszerzonym 2024. Tu będą odpowiedzi i arkusz

Matura z biologii na poziomie rozszerzonym 2024. Tu będą odpowiedzi i arkusz

Masz taką mąkę w domu? Nie używaj, możesz mieć przez nią raka!

Masz taką mąkę w domu? Nie używaj, możesz mieć przez nią raka!