Składniki
- 5 jajek,
- 250 g masła lub margaryny,
- 1 szklanka cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łodygi rabarbaru,
- cukier puder do dekoracji
Wykonanie
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na ok 1 cm kawałki. Masło lub margarynę rozpuszczamy w garnku i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i wanilią, aż będą puszyste i jasne. Stopniowo dodajemy tłuszcz, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch kładziemy kawałki rabarbaru. Pieczemy ok 40 minut. Po ostudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Zobacz też przepisy na:
ciasto z rabarbarem i budyniem
muffinki z rabarbarem
tort z truskawkami
zupa ze szparagów
karkówka z grilla
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?