Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ciasto z rabarbarem (PRZEPIS) Słodki wypiek na weekend

KP
Delikatne, waniliowe ciasto z kawałkami rabarbaru, oprószone cukrem pudrem. Sprawdź przepis na pyszny smakołyk, w sam raz na nadchodzący weekend.

Składniki

- 5 jajek,
- 250 g masła lub margaryny,
- 1 szklanka cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łodygi rabarbaru,
- cukier puder do dekoracji

Wykonanie

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na ok 1 cm kawałki. Masło lub margarynę rozpuszczamy w garnku i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i wanilią, aż będą puszyste i jasne. Stopniowo dodajemy tłuszcz, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch kładziemy kawałki rabarbaru. Pieczemy ok 40 minut. Po ostudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Zobacz też przepisy na:
ciasto z rabarbarem i budyniem
muffinki z rabarbarem
tort z truskawkami
zupa ze szparagów
karkówka z grilla

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krasnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto