Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ciasta na Wielkanoc – łatwe i szybkie wielkanocne wypieki, które przygotujesz w kilka chwil [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Proste i szybkie ciasta na Wielkanoc 2024. Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników.
Proste i szybkie ciasta na Wielkanoc 2024. Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników. Fot. Marta Góra
Szukacie przepisu na łatwe i szybkie ciasta na Wielkanoc 2024? Zobaczcie propozycje naszych Czytelników! Te placki przygotujesz w mniej niż godzinę, a efekt zaskoczy wszystkich!

Pyszne ciasto wielkanocne wcale nie musi być trudne do zrobienia. Poniżej zebraliśmy dla Was przepisy naszych Czytelników na szybkie i łatwe ciasta, które warto przygotować na Wielkanoc 2024.

Poniżej znajdziecie przepisy na proste i szybkie ciasta na Wielkanoc 2024!

  • Kultowe ciasto „murzynek" z przepisu babci
  • Ciasto „białkowiec”
  • Dwukolorowe ciasto „zebra”
  • Kakaowe ciasto z jabłkami
  • Ciasto marchewkowe z bakaliami
  • Proste i szybkie ciasto czekoladowe

Ciasto murzynek [PRZEPIS]

Ciasto murzynek.
Ciasto murzynek. Fot. mad

Składniki

  • 2,5 szklanki cukru (gdy ktoś woli mniej słodkie ciasta - wystarczą dwie szklanki)
  • 25 dag masła lub margaryny
  • cukier wanilinowy
  • 5 jaj
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 łyżek kakao
  • ½ szklanki wody
  • kokos (opcjonalnie)

Wykonanie
Cukier, cukier wanilinowy i kakao wsypać do garnka i zalać wodą. Zagotować i dodać masło lub margarynę. Rozpuścić i wystudzić. Pół szklanki odlać na polewę.
Do zimnej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy, wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu polać pozostawioną polewą i ewentualnie posypać kokosem.
Przepis Justyny Kalemby

Szybkie i proste ciasto „białkowiec” [PRZEPIS]

Szybkie i proste ciasto „białkowiec”.
Szybkie i proste ciasto „białkowiec”. Fot. Marta Góra

Składniki

  • szklanka białek (z ok. 7 jaj)
  • 20 dag cukru (1,5 szklanki)
  • 15 dag mąki (1 kopiata szklanka)
  • 8 dag masła – stopić i ostudzić

Dodatkowo

  • bakalie (opcjonalnie)

Wykonanie
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce cukier. Ubijać do momentu aż cukier się rozpuści całkowicie. Potem dodać mąkę i stopione masło i bakalie. Lekko wszystko wymieszać.
Piec w piecu w temperaturze około 180 stopni (jak ciasta biszkoptowe) do upieczenia - patyczek ma być suchy po wyjęciu z ciasta.
Przepis Marty Góry

Dwukolorowe ciasto „zebra” [PRZEPIS]

Dwukolorowe ciasto „zebra”.
Dwukolorowe ciasto „zebra”. Fot. Anna Cyganik-Idęć

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • szklanka oranżady (lub wody mineralnej gazowanej)
  • szklanka oleju
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki

Wykonanie
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Po trochu dodawać oranżady i oleju. Podzielić ciasto na pół do dwóch misek. Do jednej dodać 3 łyżki kakao (przesiać je, żeby nie miało grudek), a do drugiej 3 łyżki mąki.
Okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek blachy wylewać po 3 łyżki jasnego i ciemnego ciasta na zmianę - aż do wykończenia mas.
Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.
Przepis Anny Cyganik-Idęć, autorki bloga „Mania wypiekania”

Kakaowe ciasto z jabłkami [PRZEPIS]

Kakaowe ciasto z jabłkami.
Kakaowe ciasto z jabłkami. Fot. Marta Gawełek

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 2 duże jajka
  • łyżka cynamonu
  • szklanka cukru
  • 3-4 jabłka

Wykonanie
Obrane i pokrojone w kostkę jabłka ułożyć w misce z pozostałymi składnikami i odstawić na około pół godziny. Potem dokładnie wszystko wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez około 45-50 minut.
Przepis Marty Gawełek

Ciasto marchewkowe z bakaliami [PRZEPIS]

Ciasto marchewkowe z bakaliami.
Ciasto marchewkowe z bakaliami. Fot. Joanna Tokarz

Składniki

  • 200 g cukru kryształu
  • 150 ml oleju
  • 3 jajka
  • 250 g startej marchewki
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • łyżka kakao
  • łyżeczka sody, cynamonu i proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki kokosu, startych na wiór orzechów włoskich i rodzynek
  • cukier puder

Wykonanie
Jajka zmiksować z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i dżemem. Dolać powoli olej, wymieszać. Dodać startą na średnich oczkach marchewkę, oraz bakalie i czekoladę pokrojoną w drobną kostkę. Wymieszaną masę połączyć z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem i sodą oczyszczoną. Dodać szczyptę soli.
Boki tortownicy wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach przez ok. 70 minut. Posypać cukrem pudrem.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Proste i szybkie ciasto czekoladowe [PRZEPIS]

Proste i szybkie ciasto czekoladowe.
Proste i szybkie ciasto czekoladowe. Fot. Marta Góra

Składniki na ciasto

  • 20 dag masła
  • ok. 75 g gorzkiego kakao (może być gorzka czekolada)
  • 30 dag cukru
  • 2 jaja
  • 20 dag mąki
  • cukier waniliowy (według uznania)

Składniki na masę

  • 20 dag masła
  • 200 g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 100 g cukru

Wykonanie
Masło rozpuścić, dodać kakao (jeśli czekoladę, to rozpuścić ją w kąpieli wodnej) i część cukru (ok.1/3). Wszystko dokładnie wymieszać. W misce ubić całe jajka, dodając stopniowo pozostały cukier. Mieszając (mikserem albo ręcznie) dodawać do masy jajeczno-cukrowej masę czekoladową, na przemian z mąką i cukrem waniliowym. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę (można pokryć papierem do pieczenia) wysmarowaną masłem. Piec w piecu poniżej 200 stopni do upieczenia (do suchego patyczka).
Przepis Marty Góry

Sprawdzone przepisy na Wielkanoc 2021!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jaki olej do smażenia?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ciasta na Wielkanoc – łatwe i szybkie wielkanocne wypieki, które przygotujesz w kilka chwil [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na krasnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto