MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To bardzo ciekawa zupa, charakterystyczna dla Śląska....
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Barszcz czerwony czy grzybowa? To nie jedyne zupy, które rozpoczynają wigilijną kolację. Niektóre z nich zaskakują składnikami

Moczka

To bardzo ciekawa zupa, charakterystyczna dla Śląska. Powstaje z piwa, pierników oraz bakalii. Do gotowania moczki używa się kompotu jabłkowego, ciemnego piwa, pokruszonego piernika, orzechów oraz rodzynków. Można także dodać suszone owoce, takie jak figi, śliwki czy morele. Moczkę gotujemy, ale podajemy schłodzoną!

Moczka – śląska zupa z pierników i bakalii
Składniki:
- 200 g piernika lub pierniczków,
- pół litra kompotu jabłkowego,
- pół litra kompotu węgierkowego,
- szklanka ciemnego piwa,
- po garści orzechów włoskich i migdałów,
- po garści suszonych śliwek, moreli i rodzynków.

Jak przygotować śląską moczkę?
1. Namoczyłam na noc pokruszony piernik.
2. Rano zagotowałam piernik z wodą, a następnie zblendowałam masę z sokami i piwem. Dodałam posiekane orzechy oraz bakalie. Zagotowałam masę, cały czas mieszając.
3. Moczkę schłodziłam i podałam posypaną płatkami migdałów.

Zobacz również

Sobotnia Impreza w Miami Club Świecie. Zobacz zdjęcia

NOWE
Sobotnia Impreza w Miami Club Świecie. Zobacz zdjęcia

Ogólnopolski Festiwal Piosenki Turystycznej i Spływ na Byle Czym. Będzie się działo!

NOWE
Ogólnopolski Festiwal Piosenki Turystycznej i Spływ na Byle Czym. Będzie się działo!

Polecamy

Najlepsze parki rozrywki w Polsce zdaniem turystów. Tam atrakcje cię nie rozczarują!

Najlepsze parki rozrywki w Polsce zdaniem turystów. Tam atrakcje cię nie rozczarują!

Burza wokół szóstkowych świadectw. Psycholog komentuje

Burza wokół szóstkowych świadectw. Psycholog komentuje

Planowana renowacja podcieni i schodów Ratusza niepokoi zamojskich restauratorów

Planowana renowacja podcieni i schodów Ratusza niepokoi zamojskich restauratorów