Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Koniecznie zrób na Wielkanoc 2021. Drożdżowa babka z tradycyjnego przepisu. Zobacz przepis na świąteczny wypiek

Katarzyna Puczyńska
Przejdź do galerii i zobacz na zdjęciach, jak krok po kroku upiec tradycyjną babkę drożdżową na Wielkanoc 2021
Przejdź do galerii i zobacz na zdjęciach, jak krok po kroku upiec tradycyjną babkę drożdżową na Wielkanoc 2021 Katarzyna Puczyńska
W Wielkanoc na stole nie może zabraknąć tradycyjnej, drożdżowej babki. Szukasz przepisu na ten świąteczny wypiek? Mamy dla Ciebie niezawodny przepis na pyszną, delikatną, drożdżową wielkanocną babkę z rodzynkami i cytrynowym lukrem. Z nami bez problemu upieczesz ją samodzielnie. Zobacz sprawdzony przepis naszej dziennikarki na babkę wielkanocną! Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Wielkanoc 2021

Wielkanoc to szczególne święta, czas nadziei oraz wzajemnej życzliwości. Chcesz umilić go swoim bliskim pysznymi, domowymi wypiekami? Szukasz przepisu na świąteczny wypiek? Mamy dla Ciebie niezawodny przepis naszej dziennikarki na babkę wielkanocną. Sprawdź koniecznie!

Składniki na babkę wielkanocną:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 50 g drożdży świeżych
  • 6 żółtek
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • ok 50 g rodzynek
  • lukier cytrynowy ( szklanka cukru pudru i sok z dużej cytryny)

Ważne: wszystkie składniki na babkę wielkanocną powinny mieć temperaturę pokojową.

Jak przygotować babkę wielkanocną?

W małej miseczce rozcieramy drożdże z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Zostawiamy do wyrośnięcia (zobacz zdjęcia w galerii).
Żółtka ucieramy z cukrem, najlepiej mikserem kuchennym.
W małym garnuszku rozpuszczamy masło i odstawiamy do schłodzenia.

Babkę wielkanocną najlepiej wyrabia się rękami w dużej misce.

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy wyrośnięte drożdże, mleko, utarte z cukrem żółtka i szczyptę soli. Zaczynamy wyrabiać rękami. Gdy składniki się połączą dolewamy stopniowo rozpuszczone masło. Wyrabiamy aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Na koniec dodajemy oprószone mąką rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe na babkę wielkanocną powinno podwoić swoją objętość. Najlepiej przykryć je w misce ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny.

Gdy ciasto jest wyrośnięte przekładamy je do natłuszczonych foremek. Z podanej porcji wyjdą dwie średniej wielkości babki ( na zdjęciu jest to jedna duża babka i babeczka z małej formy). Ciasto ponownie powinno podrosnąć przez ok 30 min.

Pieczenie babki wielkanocnej

Gdy ciasto w formie podrosło wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Po ok 5 min zwiększamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy ok 40 min, aż wierzch będzie wyraźnie zrumieniony.
Gotową babkę wielkanocną wyjmujemy z formy zaraz po upieczeniu.

Polecamy: Babkę wielkanocną najlepiej udekorować lukrem cytrynowym - cukier puder ucieramy z sokiem wyciśniętym z cytryny (zobacz zdjęcie w galerii).

Przejdź do galerii i zobacz na zdjęciach, jak upiec tradycyjną babkę drożdżową na Wielkanoc 2021

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krasnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto