Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i...
fot. Couleur (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Dynie

Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i wszechstronna w zastosowaniu, a przy tym zdrowa. Jadalny jest nie tylko jej miąższ, ale też pestki, które wykorzystuje się także do produkcji oleju, pełnego cennych dla zdrowia składników. Dynia ma wiele gatunków (podstawowym jest dynia zwyczajna, Cucurbita pepo), o zróżnicowanym kształcie, wielkości, kolorach i smaku.

Kilka jej gatunków uprawiano w Ameryce Południowej i Środkowej ponad 9 tysięcy lat temu (później zaczęto ją uprawiać w Ameryce Północnej). Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie w XVI wieku. Już na kontynencie europejskim powstały niektóre jej gatunki, jak cukinia, wyhodowana przez Włochów.

Zobacz również

Zderzenie dwóch ciężarówek na S5 pod Bydgoszczą. Droga jest zablokowana - zdjęcia

NOWE
Zderzenie dwóch ciężarówek na S5 pod Bydgoszczą. Droga jest zablokowana - zdjęcia

Zderzenie dwóch aut. Dwie osoby ranne [ZDJĘCIA]

Zderzenie dwóch aut. Dwie osoby ranne [ZDJĘCIA]

Polecamy

Zamość. Jutro wielkie manewry pikinierów i muszkieterów

Zamość. Jutro wielkie manewry pikinierów i muszkieterów

Przed nami kolejna Giełda Kolekcjonerska. Odbędzie się w Zamojskim Domu Kultury

Przed nami kolejna Giełda Kolekcjonerska. Odbędzie się w Zamojskim Domu Kultury

Jak kochają się Polacy? Uwaga... Możesz się zdziwić!

Jak kochają się Polacy? Uwaga... Możesz się zdziwić!