MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Gdzie zjesz lody w Zielonej Górze? Znajdź wyjątkowe miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie się wybrać na lody w Zielonej Górze?
Gdzie się wybrać na lody w Zielonej Górze? Kerkez
Przeczytaj, gdzie możesz znaleźć lodziarnie w Zielonej Górze. Lato z pewnością wszystkim kojarzy się z lodami. W gorący, słoneczny dzień mogą okazać się najlepszym sposobem na ochłodę. Zobacz, jakie są ich rodzaje. Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i dowiedz się, jakie smaki możesz znaleźć w lodziarniach w Zielonej Górze.

Spis treści

Gdzie możesz zjeść lody w Zielonej Górze?

Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i zdecyduj, które miejsce wybierzesz. Sprawdź, gdzie znajdują się lodziarnie i jakie rodzaje lodów oferują.

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie lodziarnie w Zielonej Górze

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Zielonej Górze, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody możesz zjeść w Zielonej Górze?

Ten popularny deser cechuje duża różnorodność rodzajów. Latem na każdym kroku znajdują się lodziarnie serwujące lody:

  • amerykańskie, czyli tzw. świderki

  • włoskie

  • gałkowe

  • sorbety

Na ogół lody produkowane są z gotowych mieszanek w postaci proszku z dodatkiem konserwantów i wzmacniaczy smaku. Można jednak spotkać w Zielonej Górze lodziarnie, w których tak, jak niegdyś wykonuje się produkt z najwyższą starannością i dbałością o jakość, stosując przy tym tradycyjne receptury, oparte na naturalnych składnikach.

To warto wiedzieć

Jak wyglądały lody kiedyś?

W czasach po II wojnie światowej produkcja lodów w Polsce rozwinęła się, a ich spożywanie stało się popularne. W początkowych latach tego okresu rzemieślnicy wytwarzali je w specjalnych maszynkach i układali w beczkach z solą i lodem. Nakładali je za pomocą łyżek na wafle lub andruty. Smaki oferowane wówczas nie były zbyt urozmaicone. Na ogół były to lody mleczne, śmietankowe, w sezonie także truskawkowe, czekoladowe lub z dodatkiem świeżych owoców. Z biegiem czasu komponowano nowe smaki, a ich produkcja rosła w siłę. Podawano je w waflowych pucharkach, zaczęły pojawiać się także lody w gałkach.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Truskawkowa pianka. Deser z galaretką idealny na upały

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na zielonagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto