18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wrocławski obiadek: Najlepsza zupa cebulowa (PRZEPIS)

Katarzyna Nowak
fot. Katarzyna Nowak
Uwielbiasz gotować i chciałbyś pochwalić się swoimi potrawami? Prześlij do nas przepis i wygraj książkę kucharską.

W każdym numerze papierowego wydania serwisu naszemiasto.pl (który w każdy poniedziałek i czwartek możecie bezpłatnie otrzymać na ulicach Wrocławia) podajemy przepisy naszych internautów na pyszny "Wrocławski obiadek". Jeśli gotowanie jest także Waszą pasją, a rodzina i znajomi zajadają się przygotowywanymi przez Was potrawami, podzielcie się z nami jednym ze swoich przepisów!

Przepis wyślijcie na adres [email protected] w tytule wpisując "Wrocławski obiadek". W treści maila należy - oprócz imienia i nazwiska - podać także dane kontaktowe (adres - do wiadomości redakcji) oraz umieścić listę składników i opis przygotowania potrawy. Do przepisu należy dołączyć zdjęcie przygotowanego przez Was "obiadku".

Autorów przepisów, które zostaną wydrukowane w papierowym wydaniu serwisu naszemiasto.pl, będziemy nagradzać książkami kucharskimi.

Uwaga! Wysyłając przepis oświadczasz, że jesteś jego autorem i zgadzasz się na jego publikację w serwisie naszemiasto.pl!

ZUPA CEBULOWA
Oto przepis pani Katarzyny Nowak opublikowany w wydaniu czwartkowym
Składniki:
1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek selera, por (10 cm), 3 liście laurowe, ziele angielskie (4 ziarenka), 2 goździki, 2 łyżki suszonego lubczyku, 1kg cebuli, 1 duży ząbek czosnku, 2-3 łyżki masła, 2 łyżki tymianku, 1 łyżka miodu, 3/4 szklanki wina, 1 kopiasta łyżka mąki, sól , pieprz, bagietka, ser żółty (gruyere/ementaler)

Przygotowanie:
Najpierw przygotować wywar warzywny: jarzyny obrać i u-myć, dodać liście laurowe, goździki, ziele angielskie i lubczyk. To wszystko zalać wodą (1,5 litra). Gotować około 1,5 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie warzywa wyjąć.

Surową cebulę pokroić na cieniutkie półtalarki. Na dużej patelni - najlepiej teflonowej - rozpuścić masło. Wsypać cebulę, dorzucić tymianek i podsmażyć na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając) aż do uzyskania brązowej barwy (może to trwać nawet 1,5 godziny).

Następnie dodać zmiażdżony czosnek i miód. Dusić jeszcze przez 10 minut. Dodać mąkę i wymieszać. Wlać wino, zamieszać, poczekać aż część wina odparuje a następnie jedną szklankę wywaru odlać, a resztę doprowadzić do wrzenia. Zawartość patelni przełożyć do wywaru. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować przez 40 minut na małym ogniu. Piekarnik rozgrzać do 100 stopni Celsjusza. Pokroić bagietkę na ukos i podsuszyć w piekarniku. Do bulionówek wlać gorącą zupę na wierzch ułożyć po 2 kawałki bagietki i posypać kopiastą łyżką startego sera. Zapiekać, aż ser się zarumieni. Od razu podawać. Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto