Składniki (22 muffinki)
- 500 g marchewki,
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- cukier waniliowy ( 16 g - jedno opakowanie),
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki sody,
- 2 łyżeczki przypraw korzennych do piernika ( lub po pół łyżeczki cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, mielonych goździków),
- szczypta soli,
- 3/4 szklanki oleju
- opcjonalnie orzechy włoskie do dekoracji,
polewa:
- 70 g masła,
- 70 g serka topionego śmietankowego,
- olejek migdałowy,
- pół szklanki cukru pudru.
Przygotowanie
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem i wanilią. Następnie dodajemy pozostałe składniki ( przyprawy, sodę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, mąkę i olej), a na koniec dokładamy startą marchewkę. Ciasto nakładamy do foremek na muffinki do 3/4 wysokości ( jeśli nie mamy foremek silikonowych, potrzebne nam będą jeszcze papilotki do muffinek). Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu polewamy polewą ( serek, masło, cukier i olejek rozpuszczamy w garnuszku, mieszając aż do jednolitej konsystencji). Na koniec muffinki możemy udekorować orzechami włoskimi dla podkreślenia jesiennego charakteru.
Zobacz także inna nasze przepisy:
Knedle serowe ze śliwkami
Curry z kurczaka z ananasem
Fasolka po bretońsku
Ciasto z jabłkami i kremem
Ciasto drożdżowe z wiśniami
Sernik na kruchym cieście
Zdrowe ciastka z czarnej fasoli
Sałatka z arbuzem i fetą
Ciasteczka maślane
Karkówka z grilla
Blok czekoladowy
Tort z truskawkami
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?